bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

podrtv1

YouTube
Weterynaryjno-ekonomiczne aspekty produkcji trzody chlewnej PDF Drukuj

Trzoda 28.02.2017 AB (2)

W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 28 lutego odbyła się konferencja „ Weterynaryjno–ekonomiczne aspekty produkcji trzody chlewnej”

Konferencję otworzył dyrektor PODR w Boguchwale Robert Pieszczoch, który w skrócie przedstawił ogólną sytuację w produkcji trzody chlewnej w województwie podkarpackim.

W spotkaniu uczestniczył pan Lucjan Kuźniar, członek Zarządu Województwa Podkarpackiego, który w swoim wystąpieniu uwypuklił problematykę znaczenia produkcji zwierzęcej dla Podkarpacia, w tym również i hodowli trzody chlewnej.

Problematyka seminarium obejmowała następujące zagadnienia:

  1. Strategia żywienia loszek i loch. Temat ten omówił przedstawiciel firmy Ekoplon dr Robert Burek. Podczas wykładu uczestnicy spotkania usłyszeć mogli o zagadnieniach związanych z prawidłowym żywieniem loch i loszek w swoich gospodarstwach.
  2. Lekarz weterynarii Paweł Wróbel w swoim wykładzie poruszył dwa bardzo ważne zagadnienia tj. afrykański pomór świń oraz zasady wprowadzania loszek remontowych do stada. Lekarz uświadamiał rolnikom, że w produkcji świń nie należy stosować hormonów i w jak największym stopniu ograniczać podawanie leków, a wzrostu efektywności produkcji szukać w prawidłowej technologii.
  3. Prezes Gobarto SA, Jacek Jagiełowicz przedstawił propozycję swojej firmy polegającą na stałej współpracy z producentami trzody chlewnej z woj. podkarpackiego.
  4. Przedstawiciel Wesstron Sp. z o.o. ,Grzegorz Boguszewski podczas prezentacji przedstawił nowości techniczne, które hodowcy świń z Podkarpacia mogą zastosować w swoich chlewniach. Wystąpienie ukierunkowane było głównie na grupę technologiczną loch w różnych okresach produkcyjnych.
  5. W konferencji wziął również udział SHIUZ Bydgoszcz, który przedstawił hodowcom najnowsze technologie związane z inseminacją trzody chlewnej, oraz Firma DanBred, która zaproponowała swój materiał hodowlany świń do wykonania remontu stada w gospodarstwach z naszego terenu.
  6. Końcowe wystąpienie na spotkaniu miała przedstawicielka Zakładu Przetwórczego Farmutil w Leżachowie, która wyjaśniła zebranym producentom jak wygląda odbiór sztuk padłych zwierząt w ich gospodarstwach.

Sponsorami seminarium byli:

  • Ekoplon SA,
  • SHIUZ Bydgoszcz,
  • DanBred International Poland,
  • Gobarto SA,
  • Wesstron Sp. z o.o.,
  • PRP Polska,
  • Janibax, FUCHS,
  • Farmutil SA
  • Farmwet.

Rolnicy podczas spotkania mogli degustować wyroby wędliniarskie z lokalnych Zakładów Mięsnych i Ubojni tj:

  • Kabanospol – Wielopole Skrzyńskie,
  • Bawoł – Zakład Masarski,
  • Smak-Górno,
  • Gospodarstwo Rolne – Góra Ropczycka,
  • Zakład Mięsny Jasiołka,
  • Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak.

Sponsorom poczęstunku składamy serdeczne podziękowania.

 

W seminarium uczestniczyło ok. 120 rolników-hodowców i producentów żywca wieprzowego, szefowie działających w województwie podkarpackim grup producentów trzody chlewnej oraz przedstawiciele PZHiPTCh ,,POLSUS”, lekarze weterynarii i specjaliści doradztwa rolniczego.

Tomasz Salach

Trzoda 28.02.2017 PR (6)Trzoda 28.02.2017 PR (15)Trzoda 28.02.2017 PR (31)Trzoda 28.02.2017 PR (56)Trzoda 28.02.2017 PR (63)Trzoda 28.02.2017 PR (80)

 

Trzoda 28.02.2017 PR (3)Trzoda 28.02.2017 PR (17)Trzoda 28.02.2017 PR (33)Trzoda 28.02.2017 PR (64)

 

Trzoda 28.02.2017 PR (68)Trzoda 28.02.2017 PR (74)Trzoda 28.02.2017 PR (72)Trzoda 28.02.2017 AB (1)Trzoda 28.02.2017 AB (9)

 

Trzoda 28.02.2017 AB (10)Trzoda 28.02.2017 AB (12)Trzoda 28.02.2017 AB (19)Trzoda 28.02.2017 AB (23)Trzoda 28.02.2017 AB (31)Trzoda 28.02.2017 AB (20)

Zmieniony: czwartek, 02 marca 2017 13:56