bip_logo

HOTEL PODR Boguchwała

podrtv1

YouTube
Konferencja simentalska i piękne buhaje PDF Drukuj

2 czerwca br. odbyła się zorganizowana przez Małopolskie Centrum Biotechniki Sp. z o.o. w Krasnem i Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale ciekawa konferencja ,,Ekonomiczny potencjał rasy simentalskiej – alternatywa dla hodowców bydła i producentów mleka”. Celem konferencji zorganizowanej pod patronatem Marszałka Województwa Podkarpackiego była promocja bydła simentalskiego, które doskonale komponuje się z realizowanym przez samorząd województwa podkarpackiego programem ,,Podkarpacki naturalny wypas”. W seminarium uczestniczyło około 150 hodowców bydła, przedstawicieli firm z zakresu postępu hodowlanego oraz zaproszonych gości.

W pierwszej części seminarium w MCB Krasne odbyła się doskonale przygotowana ,,parada buhajów”, podczas której zaprezentowano 19 pięknych i okazałych buhajów rasy simentalskiej z polskiego programu hodowlanego jak i ze współpracy z niemieckim partnerem BVN Neustadt.ll.
Wzorcowym, kompletnym buhajem simentalskim był buhaj polskiej hodowli Wołosaty.

Uczestnicy mogli zwiedzić laboratorium MCB gdzie w przystępny sposób zapoznali się z całym procesem przygotowania i obróbki nasienia. Zainteresowani mogli zobaczyć
i dowiedzieć się jak pracuje najnowocześniejszy sprzęt do oceny jakości nasienia – cytometr przepływowy.

Teoretyczna część konferencji, którą otworzył członek zarządu województwa podkarpackiego Lucjan Kuźniar, odbyła się w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego
w Boguchwale. Zaprezentowane zostały ciekawe wystąpienia;

„Czy simental może być odpowiedzią na dzisiejsze wyzwania w produkcji mlecznej?” - dr Jarosław Jędraszczyk - MCB Sp. z o.o.

„Simental - bardzo zaawansowany program hodowlany o dużej efektywności ekonomicznej” - dr Johannes Aumann - BVN Neustadt ad. Aich

„Potencjał ekonomiczny simentala w polskich warunkach produkcyjnych”- dr inż. Marcin Gołębiewski - Katedra Szczegółowej Hodowli Zwierząt - Zakład Hodowli Bydła SGGW.

Ofertę Agrobanku BGŻ BNP Paribas przedstawił dr Tadeusz Wójcik ekspert Centrali Banku.

Na zakończenie uczestnicy konferencji mogli posilić się produktami przygotowanymi z podkarpackiej wołowiny uzyskanej z bydła simentalskiego.

 

Stanisław Kawa
PODR Boguchwała

F O T O R E L A C J A

P1490405 P1490410P1490421 P1490439 P1490434 P1490465 P1490462 P1490418simentale 2.06.2016 016 simentale 2.06.2016 038 simentale 2.06.2016 058

Fot.

Andrzej Boratyn
Patrycja Reszko

Zmieniony: wtorek, 28 czerwca 2016 08:32