W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 30 stycznia odbyła się konferencja „ Weterynaryjno–ekonomiczne aspekty produkcji trzody chlewnej”.

Konferencję otworzył dyrektor PODR w Boguchwale Robert Pieszczoch, który w skrócie przedstawił ogólną sytuację panującą w produkcji trzody chlewnej w województwie podkarpackim.

Problematyka seminarium obejmowała następujące zagadnienia:

  • Wyzwania współczesnej genetyki w produkcji trzody chlewnej. Temat ten w bardzo ciekawy sposób przedstawił doradca genetyczny firmy Choice Genetics Polska Daniel Urbaniak . Podczas wykładu uczestnicy spotkania mogli dowiedzieć się co zrobić aby produkowane przez nich świnie charakteryzowały się jak największą mięsnością. Prelegent zwrócił uwagę również na zmniejszenie zużycia paszy na kilogram przyrostu.
  • Tematykę związaną z prawidłowym żywieniem prosiąt w swoim wykładzie przedstawiła dr inż. Aleksandra Natołoczna – Kotara z firmy LNB. Podczas wystąpienia uczestnicy spotkania dowiedzieli się, że najważniejszy w produkcji trzody chlewnej jest prawidłowy start prosiąt. Od tego ile prosięta po urodzeniu pobiorą siary i jaką paszę otrzymają w późniejszym okresie będą uzależnione ich przyrosty w czasie tuczu.
  • Głównym wykładowcą na konferencji był prof. dr hab. Zygmunt Pejsak z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach .

Profesor przedstawił bardzo ważne zagadnienie tj. zapobieganie ASF na terenie woj. podkarpackiego. Wykładowca uświadomił zebranym hodowcom trzody chlewnej jak ważna jest bioasekuracja aby nie dopuścić do rozprzestrzeniania się Afrykańskiego pomoru świń, gdyż od tego zależeć będzie dalsza produkcja trzody chlewnej w kraju.

Wykładowca zwrócił również uwagę jak obniżyć koszty produkcji poprzez lepsze wykorzystanie paszy i właściwy dobrostan świń.

  • Zastępca Wojewódzkiego Lekarza Weterynarii Janusz Ciołek przedstawił zebranym producentom świń działania , jakie Inspekcja Weterynaryjna podejmuje celem ograniczenia wystąpienia ASF na terenie naszego województwa, a co powinni zrobić hodowcy.
  • Przedstawicielka firmy JHJ Izabela Wojtaszewska omówiła możliwości zastosowania probiotyków i ich wpływ na zdrowie świń.
  • Saria Polska Sp. z o.o. przedstawiła ofertę swojej firmy, która zajmuje się utylizacją padłych zwierząt w gospodarstwie.
  • W ostatnim wystąpieniu Piotr Karnas Gobarto S.A., omówił propozycję swojej firmy polegającą na stałej współpracy z producentami trzody chlewnej z woj. podkarpackiego.  

Sponsorami seminarium byli: Choice Genetics Polska, LNB, JHJ Sp. z o.o., Big Dutchman, Saria Polska Sp. z o.o., Gobarto SA, Likar .

Rolnicy podczas spotkania mogli zdegustować wyroby wędliniarskie z lokalnych Zakładów Mięsnych i Ubojni tj: Kabanospol – Wielopole Skrzyńskie, Bawoł – Zakład Masarski, Smak-Górno, Gospodarstwo Rolne – Góra Ropczycka, Zakład Przetwórstwa Mięsnego Marek Leśniak, Zakład Masarsko Wędliniarski Fiołek Godowa. Sponsorom poczęstunku składamy serdeczne podziękowania.

W seminarium uczestniczyło ok. 120 rolników-hodowców i producentów żywca wieprzowego, Powiatowi Lekarze Weterynarii, specjaliści doradztwa rolniczego, szefowie działających w województwie podkarpackim grup producentów trzody chlewnej oraz przedstawiciele PZHiPTCh ,,POLSUS”.

 

Tomasz Salach

IMG 7551 IMG 7555

IMG 7558 IMG 7565

IMG 7571 IMG 7578

IMG 7579 IMG 7591

IMG 7604 IMG 7607

IMG 7623 IMG 7639

IMG 7641