IMG 778912 lutego 2018 roku w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyła się konferencja warzywnicza pn. „Integrowana ochrona warzyw”. Spotkali się na niej producenci warzyw z całego województwa. – ok. 100 uczestników.

Istotą integrowanej ochrony, która obowiązuje wszystkich rolników od 1.01.2014 r. roślin warzywnych jest otrzymanie optymalnych plonów warzyw uzyskiwanych w sposób nie zagrażający naturalnemu środowisku i zdrowiu człowieka.

           Jednym z elementów integrowanej ochrony warzyw jest dobór do uprawy odmian odpornych lub tolerancyjnych na występujące zagrożenie ze strony agrofagów. Dariusz Kacprzak przedstawiciel handlowy firmy nasiennej POLAN Kraków w bardzo przystępny sposób przedstawił dobór odmian wczesnych warzyw do produkcji towarowej a także ogrodów przydomowych. Bezpośrednio po wykładzie producenci warzyw oraz działkowcy mogli się zaopatrzyć w polecane odmiany na stoisku handlowym POLANU zlokalizowanym obok Sali konferencyjnej.

Kolejny wykład był poświęcony „Innowacyjnym metodom stymulacji i wzrostu odporności warzyw gruntowych”. Wykładowca Krzysztof Komisarczuk z firmy Amagro przedstawił asortyment biostymulatorów wzrostu oraz wskazał ich działanie w uprawie warzyw. Sztandarowymi produktami firmy są:

  • KENDAL - aktywator naturalnej odporności, na bazie ekstraktów roślinnych. Odżywia i wzmacnia rośliny, powodując ich zdrowszy i lepszy jakościowo wzrost.
  • MEGAFOL jest unikalnym roślinnym biostymulatorem o funkcji przeciw-stresowej i aktywatora wzrostu, który zwiększa plon i poprawia jego jakość.
  • Linia PLANTAFOL obejmuje nawozy dolistne o wysokiej rozpuszczalności i szybkiej absorpcji przez liście. Różnorodne formuły zawierające azot, fosfor, potas i mikroelementy chelatowane przez EDTA zaspokajają potrzeby pokarmowe wszystkich roślin w różnych fazach fenologicznych zapewniając wysoką produkcję
    i jej jakość.
  • IBER-HUMUS to preparat poprawiający właściwości fizyczne, chemiczne i biologiczne gleby.

Przedstawicielka firmy Bayer CropScience , Katarzyna Gładka zaznajomiła producentów warzyw z ofertą środków ochrony oraz preparatów biologicznych. Zwróciła uwagę, odnosząc się do istoty integrowanej ochrony, że do chemicznego zwalczania agrofagów należy przystąpić po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości, przy czym należy znać cykl rozwojowy choroby bądź szkodnika, aby móc z dużą dokładnością wyznaczyć termin oprysku, który zadecyduje o jego skuteczności.

Celem integrowanej ochrony warzyw jest ograniczenie stosowania środków chemicznych. Firma Bayer w swojej ofercie posiada preparaty biologiczne, które nie są środkami chemicznymi, mają zerowy okres karencji i prewencji,   preparaty biologiczne nie zwalczają a zapobiegają chorobom i skutecznie ograniczają liczebność populacji szkodników np. mszyc, przędziorków czy mączlików.

            Pan Jan Wcisło przedstawiciel firmy nawozowej Intermag w swoim wystąpieniu poruszył temat „Nawożenia dolistnego oraz produktów mikrobiologicznych  w uprawach warzyw”. Firma ma w swojej ofercie posiada serię biopreparatów Bactim, które zawierają wyselekcjonowane szczepy bakterii, grzybów i promieniowców oraz drożdży. Są to preparaty polecane szczególnie dla ogrodnictwa. Dzięki unikalnym właściwościom mikroorganizmów biopreparaty Bactim m.in. stymulują wzrost i rozwój roślin, wpływają na zwiększenie wykorzystania makro- i mikroelementów z gleby, poprawiają odporność na stresy biotyczne i abiotyczne. Wykładowca zwrócił uwagę na biopreparat Bactim Receptor służący do zwalczania nicieni w uprawach polowych czosnku i selera, preparat ten dodatkowo zwiększa odporność warzyw na choroby systemu korzeniowego oraz ogranicza kumulacje substancji szkodliwych w roślinach.

Anna Cieszyńska

IMG 7782 IMG 7806 IMG 7818 IMG 7833 IMG 7841 IMG 7852