Imbir to ciekawa roślina ze względu na aromatyczne kłącza, które stosujemy jako rozgrzewający dodatek do herbaty lub podnoszący smak niektórych potraw. Jako, że imbir jest rośliną egzotyczną, ciepłolubną jego całoroczna uprawa w gruncie jest niemożliwa.

Jednak już w marcu możemy założyć uprawę imbiru w pojemnikach.

Należy przygotować płytkie lecz szerokie donice, mogą też to być skrzynki balkonowe gdyż kłącze imbiru rozrasta się na szerokość a nie na długość. Na dno donicy wsypujemy warstwę drenażu, mogą to być kamyki, potłuczone skorupy doniczek czy keramzyt. Należy pamiętać
o otworze w dnie donicy lub pojemnika przez, który będzie odpływał nadmiar wody

z podlewania. Warstwę drenażu przykrywamy przepuszczalną, żyzną ziemią Najlepsza będzie mieszanka torfu lub ziemi liściowej i gliny (lub ziemi kompostowej) w proporcjach 2:1.

W kłącza do sadzenia możemy zaopatrzyć się w supermarkecie. Należy wybierać zdrowe, jędrne, nie pomarszczone i nie spleśniałe kłącza. Jeśli kłącze jest duże, dzielimy go, odrywając fragmenty. W kłącza do sadzenia możemy zaopatrzyć się w supermarkecie Tak podzielone kłącze pozostawiamy do wyschnięcia rany. Każdy sadzony fragment kłącza powinien mieć co najmniej jedno, żywe, jasnozielone oczko. Donicę do wysokości 2/3 napełniamy podłożem, kłącza układamy poziomo na ziemi i przykrywamy około 2 cm warstwą ziemi.

Po posadzeniu kłącze podlewamy a donicę przykrywamy przezroczystą folią. Dzięki temu zabiegowi podniesiemy temperaturę podłoża oraz zapewnimy stałą jego wilgotność.  Doniczkę należy ustawić w miejscu widnym, ale osłoniętym przed bezpośrednim słońcem, najlepszy będzie parapet okienny o wystawie wschodniej lub zachodniej. Przy uprawie imbiru w okresie kiełkowania należy utrzymywać temperaturę na poziomie 20 – 25 st.C.

Po około 4 – 6 tygodniach uprawy powinny ukazać się pierwsze pędy i wówczas należy ściągnąć folię na stałe. W czasie uprawy imbiru należy pamiętać, aby podłoże w donicy było cały czas lekko wilgotne zwłaszcza wiosna i latem.

W okresie wzrostu co dwa tygodnie imbir należy nawozić nawozem organicznym. Wzrastające pędy imbiru mogą osiągnąć wysokość od 80 – 100 cm . Pędy imbiru wraz
z ulistnieniem przypominają trochę swoim pokrojem znane polskie trzciny.

Z końcem maja, jak minie niebezpieczeństwo niskich temperatur a temperatura ustabilizuje się na poziomie 20 st. C w dzień i 15 st. C w nocy, donicę z imbirem możemy wystawić na balkon, taras lub w zaciszne, słoneczne miejsce do ogrodu. Całe lato pamiętamy o podlewaniu imbiru oraz zraszaniu liści.

W sierpniu imbir przestaje rosnąć i należy zmniejszyć ilość wody do podlewania. W czasie sezonu wegetacyjnego kłącze – podziemna łodyga magazynuje substancje zapasowe , rozrasta się i rozgałęzia.

Od połowy września imbiru już nie podlewamy - kłącze wówczas zaczyna dojrzewać.Przypominające trzcinę liście jesienią żółkną i całkowicie obumierają.

Na zimę donicę z imbirem należy zabrać z ogrodu czy balkonu w ciepłe miejsce o temperaturze nie niższej niż 10 st. C. W tym czasie rośliny się nie podlewa. Możemy odkopywać i pozyskiwać w okresie zimowym aromatyczne kłącza.

Powodzenia w uprawie!

 

Opracowała:

Anna Cieszyńska