W uprawie i kuchni znanych jest wiele form uprawnych sałat np. sałata głowiasta masłowa, sałata głowiasta krucha zwana także lodową, rzymska o wydłużonych główkach oraz sałaty listkowe tworzące rozety gładkich lub kędzierzawych liściach zielonych bądź czerwonych. W tym artykule chciałam przedstawić inną z sałat sałatę łodygową zwana tez szparagową, a w Małopolsce znaną pod nazwą głąbik krakowski.

Sałata szparagowa nie tworzy główek, lecz rozety wąskich spiczasto zakończonych liści koloru ciemnozielonego lub czerwonobrązowozielonego ( w zależności od odmiany).
Częścią jadalną sałaty łodygowej są zgrubiałe, mięsiste i soczyste pędy kwiatowe.
Sałata łodygowa jest warzywem łatwym w uprawie, ma mniejsze wymagania klimatycznoglebowe niż sałata głowiasta. Pod uprawę tego warzyw nadają się gleby lekkie bogate w próchnicę i dobrze zatrzymujące wodę, a jednocześnie przepuszczalne i szybko nagrzewające się.
Okres od wysiewu do zbioru wynosi 10 – 14 tygodni w zależności od warunków pogodowych.
Sałata łodygowa może być uprawiana jako przedplon lub poplon, jest rośliną długiego dnia stąd też w okresie lata rośliny mogą szybko wybijać w pędy kwiatostanowe zgłasza w okresie suszy. Sałatę łodygową zatem najlepiej uprawiać wczesną wiosną lub na zbiór jesienią.
Sałatę łodygową uprawia się z siewu wprost do gruntu lub z rozsady. Wysiewając nasiona około połowy marca do skrzyneczek lub do inspektu i wysadzając w kwietniu do gruntu, w rozstawie 30x30 cm. Głąbiki możemy zbierać od końca maja. Po wysiewie nasion do skrzynek nie należy ich przykrywać ziemią , gdyż lepiej kiełkują przy dostępie światła, należy dbać jednak o wilgotność podłoża aby nie dopuścić do przesuszenia siewek. Pikowanie przeprowadza się gdy ukaże się pierwszy liść właściwy. Produkcja rozsady trwa ok. 4 tygodnie.
Na miejsce stałe rośliny sałaty szparagowej wysadzamy w rozstawie 40–45 x 25–30 cm. Na zbiór jesienny do uprawy polowej nasiona należy wysiewać od końca czerwca do połowy lipca. Po wzejściu roślin należy wykonać przerywkę, tak aby miedzy roślinami odległość wynosiła ok. 25–30 cm.
W okresie uprawy sałaty łodygowej ważnym czynnikiem decydującym o soczystości łodyg jest woda. Poleca się w okresach niedoboru wody uprawę tego warzywa nawadniać pamiętając o nie zraszaniu liści.
Do zbioru łodyg głąbika krakowskiego przystępujemy, gdy pędy osiagną ok. 25 cm,, ścinamy je przed zdrewnieniem, obrywając liście. Nie dopuszczamy do kwitnienia roślin, gdyż łodygi są wtedy gorzkie.
Z łodyg sałaty szparagowej możemy przyrządzać sałatki, możemy gotować ją jak szparagi, jak też możemy zapiekać w cieście albo kisić tak jak ogórki.

Opracowała:

Anna Cieszyńska