Odżywianie ma ogromny wpływ nie tylko na nasz wygląd ale przede wszystkim na zdrowie.

Jeśli jemy tłusto ,słodko , produkty przetworzone z duża ilością konserwantów , barwników , polepszaczy smaku, a do tego mało się ruszamy w naszym organizmie gromadzą się toksyny .Z niewielką ilością toksyn nasz organizm da sobie radę , ponieważ nigdy w 100% nie jesteśmy ich pozbawieni.

Jednak gdy toksyn jest za dużo, narządy oczyszczające nie nadążają z oczyszczaniem.

Wtedy toksyny gromadzą się i kumulują w różnych narządach, najczęściej wątrobie, układzie pokarmowym, tkance tłuszczowej i nerwowej.

Wynikiem czego jesteśmy osłabieni, zmęczeni, podenerwowani i mamy kłopoty z trawieniem.. Pogarsza się stan skóry, zaczynają wypadać włosy paznokcie stają się łamliwe także często boli nas głowa. Systematycznie i długotrwale zatruwany organizm szybciej się starzeje.

Zdrowe , jak najbardziej naturalne, nieprzetworzone produkty to inwestycja na teraz i na przyszłość. Zdrowe odżywianie wymaga pewnego zaangażowania.

Jest wiele produktów które skutecznie oczyszczają organizm z toksyn .Warto o nich pamiętać i urozmaicać nimi codzienny jadłospis.

Wtedy detoksykacja nie będzie nam potrzebna, bo organizm sam sobie da z nimi radę.

1.AWOKADO—zawiera przeciwutleniacz o nazwie glutation, który usuwa z organizmu wolne rodniki a także oczyszcza z pestycydów. Dodatkowo awokado przyspiesza przemianę materii.

2.BROKUŁY-obniżają poziom cholesterolu, a co za tym idzie doskonale oczyszczają naczynia krwionośne.

3.CYTRYNY I GREJFRUT -zawierają silne przeciwutleniacze .Proces oczyszczenia przyspiesza picie rano szklanki wody z cytryną. Grejpfrut wspomaga przemianę materii i pomaga w szybszym trawieniu pokarmów.

4.CZOSNEK- bardzo silne właściwości oczyszczające zawdzięcza siarce ( tak jak kapusta ) ma on działanie antybakteryjne.

5.JABŁKA-swoje właściwości oczyszczające zawdzięcza obecności błonnika, który w naszym organizmie działa jak miotełka usuwając nie strawione resztki pokarmu. Jedzmy jabłka surowe ze skórką lub w postaci świeżo wyciśniętych soków.

6.JOGURT NATURALNY –zawiera kultury bakterii wspomagających pracę układu trawiennego i oczyszcza goi ze zbędnych produktów przemiany materii. Warto do niego dodać produkty bogate w błonnik- np. otręby czy płatki owsiane.

7.KAPUSTA-obecna w każdej kuracji oczyszczającej jako składniki soku warzywnego. Właściwości oczyszczające ma także kapusta kiszona.

8.WODA-nie tylko wypłukuje toksyny i szkodliwe produkty przemiany materii ale także oczyszcza, nawilża całe ciało.

9.ZIELONA HERBATA—zawiera polifenole , oczyszcza organizm z pestycydów, barwników czy konserwantów, które zjadamy wraz z żywnością.

10.ŻURAWINA –zawiera antyoksydanty, dzięki czemu ma właściwości antybakteryjne, odtruwające i przeciwzapalne. Jest bardzo skuteczna przy zakażeniu dróg moczowych.