Mięta to roślina, która cechuje się przede wszystkim silnym i przyjemnym zapachem. Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych świata. Znana była w medycynie chińskiej, używana do balsamowania zwłok w Egipcie, wspomniana w mitologii greckiej i w Nowym Testamencie.

Mięta i jej właściwości zdrowotne

Ta roślina aromatyczna jest często używana w wielu terapiach ze względu na jej zróżnicowane właściwości oraz korzyści jakie wpływają na nasze zdrowie. Jedną z najważniejszych właściwości mięty jest to, że ma działanie rozkurczowe i przeciwwzdęciowe , co pomaga nam w pokonaniu problemów związanych z układem pokarmowym, zwłaszcza niestrawności, wzdęć i bólu brzucha lub skurczy żołądka. Zawiera składniki, które mają silne działanie wykrztuśne co pomaga w leczeniu dolegliwości dróg oddechowych

Mięta może również pomóc w złagodzeniu bóli menstruacyjnych. Roślina ta jest bardzo skuteczna w leczeniu problemów związanych z emocjami Działa relaksująco i pomagają uniknąć ewentualnych skutków, które mogą być wywołane przez nerwowe sytuacje .Jest także skutecznym środkiem antyseptycznym i przeciwbólowym, często wykorzystywana do leczenia ran. Jak ją używać? Za pomocą naparu, z dużą zawartością mięty, przemywamy rany, co sprawi, że poczujemy natychmiastową ulgę w bólu i pomoże w szybszym gojeniu się. Może też być stosowana w leczeniu niektórych oparzeń. Kiedy stosujemy ją na oparzenia, zaleca się zmieszanie naparu z mięty z odrobiną oliwy z oliwek. W ten sposób pomoże nam zmniejszyć uczucie pieczenia i zapobiegnie możliwym infekcjom. Ta cudowna roślina jest też bardzo skuteczna w walce z nieprzyjemnym zapachem z jamy ustnej i pomaga nam zastąpić go przyjemnym, miętowym zapachem, który może nam towarzyszyć nawet cały dzień. Możliwe jest to dzięki mentolowi, jednemu ze składników tej rośliny, który też jest bardzo orzeźwiający. Z mięty możemy przygotować aromatyczną , pyszną i relaksującą herbatę, którą możemy pić przed snem. Pozwoli nam to na spokojny i głęboki sen .Zewnętrznie mięty używa się w nieżycie gardła i jamy ustnej do płukania, w formie inhalacji z olejku przy nieżytach nosa, a w postaci kompresów przy migrenie.

Zastosowanie mięty kuchni

Mięta idealnie komponuje się z deserami. Świeże liście rośliny bardzo często dekorują lody, ciasta, sorbety lub inne specjały owocowe. Mięte dodaje się również do wielu popularnych drinków oraz napojów alkoholowych, Przy użyciu zioła można też zaparzyć aromatyczną herbatę lub przyrządzić orzeźwiającą lemoniadę. Odrobina mięty fantastycznie komponuje się z sałatkami, rybami, jagnięciną . Świeże posiekane liście dodaje się do twarogu i pierogów. Ziele bardzo często stanowi dodatek do dań pochodzących z Dalekiego Wschodu. Mięta jako przyprawa znajduje również zastosowanie w tradycjach kulinarnych krajów bałkańskich i hinduskich.