Kończy się zima, a wraz z nią cała przyroda budzi się z zimowego snu. Tradycyjnie już dzikie ptaki zakładają gniazda i wyprowadzają lęgi. A udomowione ptaki użytkowe również muszą utrzymać swój gatunek i zgodnie z ustalonym rytmem biologicznym wydać potomstwo.

Jednak już dzisiaj w nowoczesnej hodowli coraz rzadziej spotykamy naturalny wychów piskląt, który z powodzeniem został zastąpiony przez specjalistyczne zakłady zajmujące się wylęgiem drobiu. Rolnik ma możliwość zakupu zdrowych, zaszcze-pionych, określonego gatunku i rasy piskląt pochodzących z pewnego źródła. Aby jednak cieszyć się pełnym sukcesem należy spełnić określone warunki. Pierwsze tygodnie odchowu to okres szybkiego wzrostu ptaków a więc czas szczególnej troski o pisklęta które są wtedy najbardziej wrażliwe i wymagające.

PRZYGOTOWANIE ODCHOWALNI DLA WSTAWIANYCH PISKLĄT 

Najlepiej i najwygodniej wychowywać pisklęta w specjalnym do tego przeznaczonym pomieszczeniu, tzw. odchowalni. Należy ją wcześniej przygotować na przyjęcie ptaków:

- umyć okna, udrożnić wywietrzniki, zdezynfekować i wybielić pomieszczenie mlekiem wapiennym,

- posadzkę posypać wapnem palonym lub superfosfatem (0,5 kg/m2),

- nałożyć czystej, świeżej ściółki na grubość 5-10 cm a dla indycząt 15-30 cm. Ściółkę (najlepiej sieczkę ze słomy żytniej lub owsianej), należy dobrze ugnieść i ewentualnie wyłożyć grubszym papierem falistym, który należy codziennie zmieniać,

- przygotować niezbędny sprzęt, zawiesić dodatkowe źródło ciepła w postaci promiennika podczerwieni lub sztucznej kwoki. Pisklęta kurze dogrzewa się do 4 tygodnia życia, gęsięta i kaczęta do 3 tygodnia, a indyki nawet do 6 tygodnia życia w zależności od temperatury otoczenia,

- rozłożyć karmidełka i poidła, które mogą być dodatkowo doświetlone w pierwszych dniach użytkowania. Przez 2-3 doby stosować oświetlenie całodobowe aby pisklęta nauczyły się jeść i pić.

PIELĘGNACJA I ŻYWIENIE 

Na jedną dobę przed zakupem piskląt odchowalnię wywietrzyć i nagrzać do odpowiedniej temperatury. Warunkiem prawidłowego wychowu piskląt jest ogrzanie pomieszczenia i ściółki przed wstawieniem i utrzymanie wymaganej temperatury powietrza. Temperatura ściółki przy zasiedleniu wychowalni pisklętami powinna wynosić minimum 31°C. W pierwszych tygodniach pisklęta wymagają szczególnie dużo ciepła, ale wraz z wiekiem temperaturę stopniowo obniża się. Po przywiezieniu ptaków należy je napoić letnią wodą lub naparem ziół z rumianku i mięty. Po 2-3 godzinach pisklęta należy nakarmić. Pierwsza karma to pasza pełnoporcjowa z zakupu lub płatki owsiane, kasza jęczmienna, śruty zbóż odsiane z mąki i łuski, twaróg, gotowane jajko. Po kilku dniach podawać posiekaną zielonkę lub susz z pokrzywy, młodej lucerny, mleczu, komosy, piołunu, krwawnika. Wskazanym jest podawać pisklętom tartą marchew, cebulę, szczypior oraz drobny żwirek, a do picia kwaśne mleko lab maślankę oraz napary z ziół. Przy żywieniu paszami gospodarskimi należy stosować preparaty witaminowe i mineralne oraz pasze bogate w białko tj. gotowane jajka, twaróg, zsiadłe mleko i mleko w proszku, śrutę z grochu, śrutę sojową, drożdże pastewne. Drożdże są cennym dodatkiem bowiem zawierają dużo witamin z grupy B chroniąc ptaki przed deformacją nóg.

Przy pielęgnacji piskląt należy przestrzegać higieny. Sprzęt systematycznie myć w gorącej wodzie z szarym mydłem, suszyć na słońcu, usuwać resztki nie zjedzonej karmy, wymieniać wodę do picia, dbać o czystość ściółki. Do dezynfekcji sprzętu i ściółki stosować ogólnie dostępne środki dezynfekcyjne, np. Virkon, Sanosan, Stalosan, Lubisan i inne.

W słoneczne ciepłe dni trzytygodniowe pisklęta mogą korzystać z zielonego wybiegu na początku po kilkanaście minut dziennie oczywiście po obeschnięciu rosy, chroniąc ptaki przed deszczem, silnym słońcem i wiatrem. Powoduje to hartowanie się ptaków co w konsekwencji ogranicza dogrzewanie w odchowalni.

ZAKUP PISKLĄT

Pisklęta powinny pochodzić ze sprawdzonych zakładów wylęgowych, być żywotne i zdrowe, wolne od chorób przenoszonych przez jaja i zaszczepione przeciwko chorobom np. chorobie Mareka. Pisklęta jednodniowe ocenia się pod względem kondycji zdrowotnej, wyglądu puchu, pępowiny i odbytu, dzioba oraz nóg. Zdrowe pisklę powinno być ruchliwe, a jego masa nie mniejsza niż 32 gramy. Powinno mieć skrzydełka przylegające do ciała, prawidłowo wciągnięty woreczek żółtkowy, zagojoną pępowinę, brzuszek suchy, a odbyt nie zalepiony kałem. Puch musi być suchy i błyszczący, nie może być pozlepiany, szorstki lub zmatowiały. Dziób, nogi i palce muszą być proste, bez skrzywień, natomiast oczy żywe i błyszczące.

W naszym województwie pisklęta można nabyć w sprawdzonych zakładach np.:

- Zakład Wylęgu Drobiu w Kolbuszowej
ul. J. Piłsudskiego 89A
tel. (17) 227 19 72

Przykładowo ceny piskląt kurzych jednodniowych ogólnoużytkowych kształtują się na poziomie 1,70 zł za 1 szt., kurek jednodniowych 3,30 zł/szt., a kogutków 0,50 zł/szt., natomiast piskląt mięsnych 2,30 zł/szt. Przy większych partiach zakupu istnieje możliwość negocjacji cen.

- Zakład Wylęgu Drobiu
SKR Markowa 1583
tel. (17) 226 57 88 lub (17) 226 52 27

Oferuje do sprzedaży pisklęta jednodniowe kurze ogólnoużytkowe i brojlery, pisklęta indycze oraz odchowane: kurki nioski, brojlery i indyki.

Nie należy kupować piskląt niewiadomego pochodzenie i rasy na targowiskach od przygodnych handlarzy, bez udokumentowanego statusu zdrowotnego, gdzie często ptaki przetrzymywane były w nieodpowiedniej temperaturze.
Takie przypadkowe zakupy odbijają się później negatywnie na uzyskiwanych efektach odchowu i produkcji.

186225_thumb.jpg 21285442454a61edf3a4f28931891wm_thumb.jpgimage_thumb.pngP1010017_thumb.jpg