Jolanta i Józef Miklar

Kotań 40

38-232 Krempna

Państwo Miklarowie pochodzą ze Śląska, zakupili ziemię i przenieśli się w te strony w 2006r. Od początku ukierunkowali się na życie w harmonii z naturą. Powierzchnia użytków rolnych w gospodarstwie to jedynie 1,49 ha położonych w malowniczym krajobrazie Beskidu Niskiego i bezpośrednim sąsiedztwie Magurskiego Parku Narodowego. Taka lokalizacja, z daleka od zgiełku cywilizacji, to idealne warunki do ekologicznej metody produkcji.
W gospodarstwie uprawiane są owies, orkisz, gorczyca, lucerna, ziemniaki, warzywa oraz rośliny miododajne jak facelia czy nostrzyk biały. Jednak domeną jest uprawa ziół wykorzystywanych na potrzeby klientów gospodyni, która specjalizuje się w ziołolecznictwie. Pani Jolanta jest z wykształcenia farmaceutką , zdobyła również kwalifikacje dietetyka, prowadzi Gabinet Zdrowia „Świetlik” w Jaśle.

Uprawiana jest cała gama ziół, głównie: nagietek lekarski, malwa czarna, hyzop lekarski, jeżówka purpurowa, melisa lekarska, szałwia lekarska, lebiodka (oregano), cząber, lawenda, tymianek, glistnik jaskółcze ziele, żywokost, rozmaryn, dziurawiec, ogórecznik. Dodatkowo pozyskiwane są surowce z roślin występujących na łące czy w sadzie na terenie gospodarstwa: ogórecznik, czosnek niedźwiedzi, przywrotnik, perz, mniszek lekarski, bratek trójbarwny, mięta polna, wiązówka błotna, babka lancetowata, tasznik, pięciornik gęsi, skrzyp polny, dziurawiec, krwawnik, rzepik, bylica pospolita, rumianek, jasnota biała, rdest ptasi, pokrzywa. Również drzewa i krzewy jak brzoza, lipa, dziki bez, dzika róża, głóg są cennym źródłem surowca. Tutaj każda roślina ma znaczenie, nie ma chwastów, tylko „ rośliny towarzyszące”, również znajdujące swoje zastosowanie. Zbiór dokonywany jest tylko ręcznie , przestrzegając starej zasady zielarskiej by plon każdego gatunku zbierać (w miarę możliwości pogodowych) w okresie wszystkich faz księżyca. Rośliny suszone są naturalnie i w suszarniach opalanych drewnem. Nasiona również zbierane są ręcznie i wykorzystywane w następnych latach we własnym gospodarstwie i dla znajomych.

Dodatkowo hodowany jest drób: kury i gęsi. Resztki roślinne i obornik kurzy są kompostowane z dodatkiem preparatu mikrobiologicznego. Kompost stanowi podstawę nawożenia w gospodarstwie. W razie potrzeby przygotowywane są gnojówki roślinne. Prowadzona jest również pasieka. Warzywa, ziemniaki i zboża wykorzystywane są głównie na własne potrzeby. Wypiekany jest chleb dla rodziny i znajomych, a owies przerabiany na płatki. Trawy i lucerna służą za paszę dla drobiu.

Rolnicy starają się wykorzystywać stare sprawdzone odmiany roślin. W sadzie znajdują się tylko tradycyjne odmiany drzew, śliwki: Węgierka Cieszyńska, Renkloda, jabłonie: Kosztela, Reneta Złota i Szara. W szklarni uprawiana jest bardzo stara odmiana pomidora: Śląska Malina, sprowadzona z rodzinnych stron.

Ze względu na niewielką powierzchnię gospodarstwa, nie ma rozbudowanego parku maszynowego. Większość prac wykonywana jest ręcznie. Przy większych pracach polowych korzysta się z pomocy sąsiada, co jest bardziej ekonomiczne dla właścicieli.

Gospodarstwo jest bardzo estetycznie utrzymane i zagospodarowane. Na posesji znajduje się wiele drzew, wokół działki został specjalnie nasadzony szpaler drzew i krzewów liściastych, iglastych oraz owocowych stanowiących naturalne ogrodzenie posesji. Dzięki wykorzystaniu drewna i kamieni budynki komponują się z otaczającą przyrodą. Dostrzega się dbałość o otaczającą przyrodę i środowisko. Gospodarze posiadają kolektory słoneczne oraz piec zgazowujący drewno, dzięki czemu emisja spalin jest niewielka. Ścieki bytowe utylizowane są w przydomowej oczyszczalni ścieków z drenażem rozsączającym.

Pani Miklar jest liderem w swoim środowisku i bardzo angażuje się w edukację oraz działalność społeczną. Była radnym gminy, pełniła funkcje sołtysa. Zainicjowała powstanie Stowarzyszenia Gospodarstw Ekologicznych „EKO WISŁOKA” z siedzibą w Krempnej i od wielu lat pełni funkcje jego prezesa. Ponadto jest członkiem- założycielem Polskiej Akademii Zdrowia w Rzeszowie, członkiem Polskiego Towarzystwa Zielarzy i Fitoterapeutów, wykładowcą etnobotaniki i dietetyki w Państwowej Wyższej Szkole Zawodowej w Krośnie. Rolniczka prowadzi wiele warsztatów z wykorzystania i przygotowania ziół, wiele warsztatów żywieniowych. Dla wspierania bioróżnorodności współpracowała z fundacją „Zielona Arka” przy projekcie, który polegał na rozdawaniu domków, ramek i uli dla pszczół oraz nasion rożnych ziół. W ramach działalności edukacyjnej prowadzi pogadanki, wykłady, prelekcje w przedszkolach, szkołach, stowarzyszeniach, firmach, m.in. w ramach Programu „Zdrowo jem- zdrowo żyję” zainicjowanego przez Związek Stowarzyszeń Podkarpacką Izbę Rolnictwa Ekologicznego. Stworzyła własną stronę internetową ziolaidieta.pl .
W gospodarstwie zawsze chętnie przyjmowane są grupy rolników i doradców.

Gościnność i otwartość gospodarzy oraz kolorowy świat ziół otoczony przepięknymi widokami sprawia, że trudno opuścić to miejsce.

     b_300_225_16777215_00_images_Miklar-4.JPG    b_300_225_16777215_00_images_Miklar-8.JPG

     b_300_225_16777215_00_images_Miklar-10.JPG    b_300_225_16777215_00_images_Miklar-13.JPG

                                                 b_300_225_16777215_00_images_Miklar-15.JPG

Oprac. Marta Dziadek