W dniach 8-9 grudnia 2017 w Jasionce odbyły się Międzynarodowe Targi Produktów i Żywności Wysokiej Jakości EKOGALA, których organizatorem był Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Departamentu Programów Rozwoju Obszarów Wiejskich oraz współorganizatorami: Miasto-Gmina Rzeszów, Związek Stowarzyszeń Podkarpacka Izba Rolnictwa Ekologicznego oraz Gmina Trzebownisko.

  W imprezie wzięło udział  110 wystawców z kraju i zagranicy – Ukrainy, Węgier, a nawet z Chin, którzy zaprezentowali bardzo oryginalna ofertę różnego rodzaju produktów, w tym: makarony ryżowe,  mleko sojowe czy herbatę. Swoje stanowiska prezentowali przedstawiciele 14 instytucji okołorolniczych oraz z urzędów marszałkowskich z województwa: podkarpackiego, mazowieckiego, podlaskiego, świętokrzyskiego i lubelskiego..

W ramach imprezy odbyły się też konferencje, seminaria, szkolenia, degustacje, pokazy gotowania i rękodzieła związane ze świętami Bożego Narodzenia, a także panele edukacyjne dla dzieci i młodzieży: 

  1. „Rynek chiński – szanse i zagrożenia”,
  2. Seminarium dla przedszkolaków i uczniów szkół podstawowych klas I – VII pt. „Owoce i warzywa to zdrowie”,
  3. Seminarium dla uczniów gimnazjów i szkół średnich pt. „Nieoceniona wartość owoców i warzyw”,
  4. Wpływ odżywiania na zdrowie człowieka. Dlaczego warto jeść ekologiczne owocowe i warzywa?”
  5. „Ekologiczne przetwórstwo owoców i warzyw, czyli jak powstaje ekologiczny sok, dżem i chipsy jabłkowe?”
  6. Szkolenie handlowe dotyczące rynku chińskiego.

Na hali targowej funkcjonowała „wyspa tematyczna”, na której odbywała się cykliczne prezentacje pt. „Na świątecznym stole”.
Podkarpaccy wystawcy mogli uczestniczyć w konkursie Polski Smak 2017, a także w konkursie na "Najładniejsze stoisko targowe".

Podczas  Międzynarodowych Targów Żywności Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego promował również Sieć na rzecz innowacji rolnictwa i na obszarach wiejskich. W czasie  tej dwudniowej imprezy udzielane zostało doradztwo oraz kolportowane były materiały informacyjne dotyczące zasad funkcjonowania SIR, tworzenia grup operacyjnych oraz kryteriów dostępu dotyczących Działania ,,Współpraca’’  w ramach Planu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

Zarówno wystawcy, jak i odwiedzający mieli możliwość zapoznać się z innowacyjnymi trendami branżowymi, wymienić doświadczenia i nawiązać kluczowe kontakty biznesowe, a także kupić produkty m.in. chleby, miody, masła, wędliny, soki, dżemy i kosmetyki.  

 b_119_79_16777215_00_images_SIR_DSC_0302.JPG    b_113_74_16777215_00_images_SIR_DSC_0422.JPGb_113_75_16777215_00_images_SIR_DSC_0320.JPG     b_118_78_16777215_00_images_SIR_DSC_0397.JPGb_116_77_16777215_00_images_SIR_DSC_0342.JPGb_111_74_16777215_00_images_SIR_DSC_0325.JPGb_109_75_16777215_00_images_SIR_DSC_0311.JPG      b_123_82_16777215_00_images_SIR_DSC_0346.JPG   b_122_81_16777215_00_images_SIR_DSC_0387.JPG   b_113_75_16777215_00_images_SIR_DSC_0394.JPG    b_113_75_16777215_00_images_SIR_DSC_0409.JPG   b_115_76_16777215_00_images_SIR_DSC_0414.JPG        b_116_77_16777215_00_images_SIR_DSC_0436.JPG   b_120_80_16777215_00_images_SIR_DSC_0460.JPG  b_102_78_16777215_00_images_SIR_DSC_0381.JPG  b_114_76_16777215_00_images_SIR_DSC_0336.JPG