Aktualności
Jęczmień jary do browaru
Wzrost produkcji i spożycia piwa w naszym kraju w ostatnim latach spowodował, że wśród rolników obserwuje się coraz większe zainteresowanie (...)
Program dla Polskiego Ziemniaka
Bakterioza pierścieniowa, której sprawcą jest bakteria Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus (Cms), jest chorobą kwarantannową i podlega zwalczaniu z urzędu. Znana (...)
Żerują w zbożach na jesieni
Oprócz chwastów i chorób grzybowych poważnym zagrożeniem dla zasiewów zbóż ozimych są szkodniki. Stanowią one zagrożenie dla młodych roślin oraz (...)
Pszenżyto ozime cieszy się niesłabnąca popularnością
W gospodarstwach, które dysponują słabymi glebami, o lekko kwaśnym odczynie, a potrzebują zbóż na cele paszowe warto postawić na uprawę (...)
Nasiona rzepaku dobrze przechowywane
Nasiona obecnie uprawianych odmian rzepaku zawierają ponad 40% tłuszczu. Magazynowane w nieodpowiednich warunkach, w krótkim czasie psują się i tracą (...)
Rzepak i zboża z katalogu CCA
Wybór odpowiedniej odmiany do siewu zawsze stanowi dla rolnika nie lada dylemat. Ponieważ niedługo żniwa i kolejne siewy, przed rolnikami (...)
Dawka jakościowa azotu w pszenicy
Ponieważ połowa produkcji ziarna pszenicy w naszym kraju jest wykorzystywana przez przemysł spożywczy, głównie do wyrobu mąki i wypieku pieczywa (...)
Ekonomia społeczna
Czym jest, kto zalicza się do podmiotów ekonomii społecznej.
Warto sprawdzić zdolność kiełkowania
Kupując materiał siewny kwalifikowany, mamy pewność co do jego jakości m.in. odpowiedniej zdolności kiełkowania. Wysiewając jednak nasiona pochodzące z własnego (...)
Postawić na kwalifikat
Przed nowym sezonem wegetacyjnym zastanawiając się nad wyborem odmiany do siewu czy sadzenia warto postawić na materiał kwalifikowany.
„Podkarpacki Naturalny Wypas II” - podsumowanie realizacji programu
15 grudnia w siedzibie Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyło się spotkanie podsumowujące realizację zadań publicznych Województwa Podkarpackiego w (...)