Aktualności
Nasiona rzepaku dobrze przechowywane
Nasiona obecnie uprawianych odmian rzepaku zawierają ponad 40% tłuszczu. Magazynowane w nieodpowiednich warunkach, w krótkim czasie psują się i tracą (...)
Rzepak i zboża z katalogu CCA
Wybór odpowiedniej odmiany do siewu zawsze stanowi dla rolnika nie lada dylemat. Ponieważ niedługo żniwa i kolejne siewy, przed rolnikami (...)
Dawka jakościowa azotu w pszenicy
Ponieważ połowa produkcji ziarna pszenicy w naszym kraju jest wykorzystywana przez przemysł spożywczy, głównie do wyrobu mąki i wypieku pieczywa (...)
Ekonomia społeczna
Czym jest, kto zalicza się do podmiotów ekonomii społecznej.
Warto sprawdzić zdolność kiełkowania
Kupując materiał siewny kwalifikowany, mamy pewność co do jego jakości m.in. odpowiedniej zdolności kiełkowania. Wysiewając jednak nasiona pochodzące z własnego (...)
Postawić na kwalifikat
Przed nowym sezonem wegetacyjnym zastanawiając się nad wyborem odmiany do siewu czy sadzenia warto postawić na materiał kwalifikowany.
„Podkarpacki Naturalny Wypas II” - podsumowanie realizacji programu
15 grudnia w siedzibie Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyło się spotkanie podsumowujące realizację zadań publicznych Województwa Podkarpackiego w (...)
Międzyplony na zielony nawóz
W ostatnich latach obserwujemy znaczny wzrost udziału zbóż w strukturze zasiewów. Zwiększa to zagrożenie roślin patogenami, sprzyja nasileniu zachwaszczenia plantacji, (...)
Pierwszy pokos na użytkach zielonych
Wyznaczenie odpowiedniego terminu pierwszego pokosu ma istotne znaczenie w prawidłowym użytkowaniu łąk. Jest on głównym czynnikiem decydującym o ilości i (...)
Wysokobiałkowa soja
Soja jest jedną z najbardziej wartościowych roślin uprawianych w świecie na cele konsumpcyjne i paszowe. Wśród rolników w ostatnim czasie (...)
Kiła kapusty na rzepaku
Kiła kapusty coraz częściej atakuje rzepak. Wprowadzanie uproszczeń płodozmianowych doprowadza do nasilenia występowania tej choroby. Nie można jej niestety zwalczać (...)
Podkiełkować lub pobudzić
Chcąc przyśpieszyć wschody ziemniaków, należy je podkiełkować lub pobudzić. Aby zabiegi te przygotować prawidłowo należy odpowiednio przygotować sadzeniaki.