Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Operacja współfinansowana przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFRROW) w ramach poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych”, w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 - 2020.
Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Operacja realizowana w ramach Konsorcjum, którego liderem jest Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie
W miesiącu lipcu odbył się II etap szkoleń w ramach poddziałania 1.2 „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 w gospodarstwie rolnym p. Jacka Majchra w Czarnej Górnej w powiecie bieszczadzkim.
Podczas tego spotkania jego uczestnicy zapoznali się zasadami żywienia bydła mięsnego w oparciu o użytki zielone. Wg założeń demonstracji przed rozpoczęciem sezonu pastwiskowego konieczne było zabezpieczenie kwater oraz wydzielenie nowych kwater na sezon wypasu. W ramach demonstracji zaprezentowano prawidłowo ogrodzone pastwisko, obejmujące kilka kwater, na którym wypasane jest bydło mięsne rasy Limousine przez całą dobę. Do ogrodzeń wykorzystuje się pastuchy elektryczne oraz siatkę w obszarach graniczących z lasem. Cielęta przebywają na pastwisku wraz z matkami przez cały sezon letni. Zwierzęta mają dostęp do wody dzięki naturalnym ujęciom wodnym w postaci oczek wodnych lub ujęć wody pitnej.
Przez cały sezon pastwiskowy monitoruje się zdrowie i temperaturę osobniczą zwierząt, aby zapobiegać chorobom i stresowi termicznemu w okresach wysokich temperatur. Stosuje się rotacyjne wypasy dostosowane do warunków atmosferycznych. Wykorzystanie wygrodzeń kroczących jest nowością dla gospodarstwa i pozwala na efektywne wykorzystanie pastwisk oraz wprowadzenie wypasu pasowego na danym obszarze. W celu zabezpieczenia odpowiedniej ilości wody na pastwisku, szczególnie w okresie suszy i wysokich temperatur, monitoruje się temperaturę bydła i środowiska oraz aktywność behawioralną zwierząt.
Bydło ma dość trudne warunki do poruszania się na pastwiskach, ponieważ często są one położone na pagórkach, a czasem występują tam również jary. Niemniej jednak, zwierzęta mają dostęp do naturalnych źródeł wody, takich jak: strumyki, cieki wodne i małe oczka wodne oraz mogą schronić się przed słońcem w lasach i w zakrzewieni. Dodatkowo, na pastwiskach bydło ma również możliwość schronienia się w naturalnych schroniskach takich, jak zagłębienia terenu. Dzięki temu zwierzęta mogą uniknąć ekstremalnych warunków atmosferycznych takich, jak: ulewy, burze czy silne wiatry.
W czasie sezonu pastwiskowego, zwierzęta mają nie tylko dostęp do pastwiska, ale również do suchych pasz objętościowych, takich jak siano i słoma. Te pasze są dostarczane w paśnikach zadaszonych, które znajdują się w wyznaczonych kwaterach na terenie otwartym lub w pobliżu lasów. Aby zapewnić naturalną ochronę przed wysokimi temperaturami, wykorzystuje się zadrzewione kwater, które pomagają utrzymać bydło w lepszych warunkach dobrostanowych podczas nasłonecznienia. Oprócz schronień, na pastwiskach często występują naturalne elementy krajobrazu, takie jak: drzewa, krzewy i zarośla, które zapewniają cień i zwiększają komfort termiczny dla bydła. Zwierzęta mają również dostęp do różnorodnych roślinności, co wpływa korzystnie na ich dietę i zdrowie. W okresie letnim na pastwiskach można znaleźć wiele ziół.
Na pastwiskach wykonuje się różnego rodzaju zabiegi pielęgnacyjne, takie jak: dokaszanie niedojadów, wałowanie, bronowanie.
Uczestnicy szkolenia zapoznali się również z metodami produkcji pasz treściwych oraz kiszonki z traw i kukurydzy, którą w tych trudnych warunkach prowadzi gospodarstwo.
Podczas planowanego na październik szkolenia, jego uczestnicy będą mieli poznać efekty produkcji wołowiny w oparciu o użytki zielone, rentowność produkcji oraz metody żywienia w okresie jesienno-zimowym.
Andrzej Boratyn
PODR Boguchwała