Duży procent upraw ekologicznych zajmują zboża. Dlatego tej tematyce poświęcona była konferencja, która odbyła się w Boguchwale 27 marca 2025 roku zorganizowana przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.
Głównym prelegentem był dr hab. Krzysztof Jończyk z Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowy Instytut Badawczy w Puławach. Przedstawił on specyfikę uprawy zbóż metodami ekologicznymi. Zwrócił szczególną uwagę na jakość materiału siewnego, metody regulacji zachwaszczenia w uprawach oraz choroby zbóż. Przybliżył tematykę doboru odmian zbóż do uprawy ekologicznej. Zapoznał słuchaczy z metodyką oraz wynikami Ekologicznego Doświadczalnictwa Odmianowego prowadzonego przez IUNG.
Rolnictwo ekologiczne w Unii Europejskiej to nie tylko alternatywny sposób produkcji rolnej, ale także kluczowy element w budowie zrównoważonego i przyjaznego środowisku systemu żywnościowego. Poprzez wspieranie zdrowia, ochronę środowiska i rozwój lokalnych społeczności, odgrywa ono centralną rolę w realizacji priorytetów UE na rzecz zrównoważonego rozwoju, jest integralną częścią Zielonego Ładu i strategii „Od pola do stołu”. Tematykę tę poruszył Jan Golba, z-ca dyrektora Departamentu Rolnictwa Ekologicznego i Jakości Żywności, Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przybliżył również zapisy Ramowego Planu Działania dla Żywności i Rolnictwa Ekologicznego w Polsce na lata 2021 – 2030 oraz wymienił działania Planu Strategicznego WPR 2023-2027 wspierające rolnictwo ekologiczne.
Pan Michał Sobek, przedstawiciel jednostki certyfikującej Ekogwarancja podjął zagadnienie jakie wymagane są czynności oraz środki zapobiegające zanieczyszczeniom zgodnie rozporządzeniem 2018/848”.
Nowoczesne rozwiązania doglebowe i dolistne w uprawie ekologicznej przedstawiła pani Marta Wyganowska, przedstawiciel firmy NaturalCrop Sp. z o.o.
Pan Jacek Lasmanowicz, przedstawiciel Probiotics Polska przybliżył temat probiotechnologii jako biologicznej metody uprawy zbóż.
Oprac. Marta Dziadek