Koszenie pasów kwietnych jest niezbędne do utrzymania różnorodności gatunków roślin i ich dobrej kondycji, a także często inicjuje powtórne kwitnienie roślin w pasie. Zabieg ten wzmocnienia system korzeniowy roślin wieloletnich, a to skutkuje ich większą odpornością na niekorzystne warunki atmosferyczne. Zaleca się, aby koszenie wykonywać na wysokości 7-10 cm, by zapobiec uszkodzeniu rozety liściowej w przypadku roślin wieloletnich, a także dla ochrony pożytecznych organizmów pasa.
Podsiew/siew
Podsiew pasa kwietnego jest dopuszczony w miejscach wypadów, a w sytuacji jeśli liczba gatunków spadnie poniżej 5 jest on obowiązkowy. Jednak założenia interwencji nie przewidują możliwości orki w celu dosiania nowych nasion. Można to zrobić prostymi sposobami jak bronowanie bronami zębatymi, chwastownikiem lub włóką. Po czym należy wysiać nasiona. Bardzo ważne jest ich dokładne przywałowanie. Prawidłowy zabieg podsiewu za jednym przejazdem umożliwiają specjalistyczne agregaty. Do tego celu można użyć także siewników szczelinowych do podsiewu muraw.
Mieszanki nasion do założenia pasów siejemy wiosną (od 1 kwietnia do 15 maja) lub na jesieni (od 15 sierpnia do 31 października). Termin jesienny ma bardzo wiele zalet:
Proponowana norma wysiewu to od 15-30 kg na ha, optymalnie zaleca się 20 kg na ha. Z powodu zróżnicowanej wagi i wielkości nasion w mieszance, dla uzyskania równomiernego wysiewu proponuje się mieszanie nasion z wermikulitem (wypełniaczem) w celu zwiększenia objętości materiału siewnego. Nasiona powinny być wysiane płytko na głębokości 0,5-1 cm.
Wybór mieszanki
Odpowiednie gatunki do wyboru mieszanek są zebrane w „Wykazie gatunków roślin, do wyboru do mieszanek, na potrzeby zakładania pasów kwietnych w ramach wariantu „Wieloletnie pasy kwietne” Bioróżnorodność na gruntach ornych PS WPR 2023-2027”. Mieszanka powinna zawierać co najmniej 8 gatunków z wykazu, w tym 4 gatunki wieloletnie.
Są tam między innymi gatunki atrakcyjne dla owadów będących naturalnymi wrogami dla szkodników roślin uprawnych np. selerowate (marchew zwyczajna, kminek zwyczajny) oraz gatunki pożyteczne dla owadów zapylających, np. bobowate (komonica zwyczajna, koniczyna krwistoczerwona, lucerna nerkowata, nostrzyk żółty). Gatunki te powinny być przystosowane do lokalnych warunków glebowych i klimatycznych, rodzime, nieinwazyjne.
Przykładowy skład mieszanki:
chaber bławatek, chaber driakiewnik, chaber łąkowy, facelia błękitna, lebiodka pospolita, gryka zwyczajna, kolendra siewna, koper ogrodowy, komonica zwyczajna, koniczyna łąkowa, koniczyna krwistoczerwona, lucerna nerkowata, nostrzyk żółty, wyka siewna, ogórecznik lekarski marchew zwyczajna, słonecznik zwyczajny, szałwia lekarska, szałwia łąkowa, ślaz dziki, ślaz zygmarek, złocień właściwy, żmijowiec zwyczajny.
Magdalena Kowalska
PODR Boguchwała