Daniele to zwierzęta wdzięczne, mało wymagające pod względem paszy, budynków, warunków utrzymania i zabiegów. Wystarczą im zielone pastwiska i zmiana kwater. Stado jest pod kontrolą weterynaryjną, dwa razy w roku jest odrobaczane. Żywi się trawą, dokarmiane jest sianem, owsem, kukurydzą, a w sezonie letnim jabłkami. Gospodarze pilnują, by daniele zawsze miały dostęp do wody. Na pastwisku uwagę zwraca różna kolorystyka zwierząt - od białej po ciemnobrązową.
Podstawą hodowli jest mocne ogrodzenie, montaż siatki (minimum 2 m wysokości) oraz dobry materiał hodowlany, w zależności od posiadanego areału. Optymalna obsada to 15 zwierząt na 1 ha powierzchni. Pastwisko podzielone jest na kwatery, by zwierzęta w pełni wykorzystały ruń pastwiskową przez cały okres wegetacji. Na pastwisku właściciel postawił wiatę, która pełni rolę schronienia przed słońcem, wiatrem czy opadami. Zwierzęta korzystają również z cienia drzew w dostępnym lasku.
Mięso z danieli nie jest jeszcze popularne, ale swoją niezwykłą delikatnością i kruchością zachwyci niejednego smakosza. Ma niski poziom cholesterolu i tłuszczu oraz nie wywołuje reakcji alergicznych. Dziczyzna pochodząca z hodowli jest zdrowsza, głównie dlatego, że zwierzęta chodzą po nieskażonych, nieprzenawożonych pastwiskach skubiąc trawę, liście drzew i korę. Daniele dają również wspaniałe poroża i skóry.
Hodowla danieli dla państwa Lidii i Jana Zychów stała się dobrym pomysłem na racjonalne wykorzystanie łąk i pastwisk, jest spełnieniem ich marzeń. Codzienny widok zwierząt daje im wiele radości.
Opracowała: Agnieszka Kuzianik
PZDR Krosno