Konkurs dla Rolniczek, Rolników i Kół Gospodyń Wiejskich
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi zachęca do wzięcia udziału w konkursie na najlepsze praktyki tradycyjnej kultury kulinarnej na obszarach wiejskich. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody pieniężne.
Celem konkursu jest promowanie i dbałość o tradycyjne przepisy kulinarne przekazywane w rodzinach z pokolenia na pokolenie, ze szczególnym uwzględnieniem bogactwa i różnorodności lokalnych wzorców i praktyk kulinarnych. Potrawy powinny też cechować się walorami smakowymi, odżywczymi i prozdrowotnymi.
Warunkiem przystąpienia do Konkursu jest nadesłanie poprawnie wypełnionego zgłoszenia konkursowego na formularzu, wraz z dołączonymi zdjęciami lub filmem na którym widnieje potrawa, a także recepturą na jej wykonanie.
Szczegóły konkursu, regulamin i karta zgłoszenia na stronie