Maj to okres intensywnych prac w przydomowych ogrodach warzywnych i działkach. W maju wysiewamy nasiona marchwi, pietruszki i buraków ćwikłowych na zbiór późnojesienny z przeznaczeniem na przechowywanie.

W połowie maja wysiewany wprost do gruntu ogórki. Możemy wysiać wcześniej nasiona ogórków o tydzień lub dwa , jeśli nie są spodziewane spadki temperatur poniżej 0 st. C. O wcześniejszy wysiew ogórków możemy się pokusić jeśli będziemy je uprawiać na czarnej agrowłókninie i dodatkowo osłonięte białą agrowłókniną. Na tydzień przed wysiewem ogórków , po wcześniejszym przygotowanie gleby na zagonie, zagon należy okryć czarna agrowło0kniną. Włókninę należy starannie naciągnąć a brzegi przykopać ziemią.

Pod czarną agrowłókniną gleba się szybciej ogrzewa, nie traci nadmiernie wilgoci co poprawia warunki kiełkowania nasion ogórka oraz późniejszy wzrost systemu korzeniowego. Wykorzystanie czarnej agrowłókniny zapobiega wyrastaniu chwastów przez co ogranicza się prace z wiązane z plewieniem a w okresie zbiorów owoce sa czyste nie zabrudzone ziemią.

W dniu wysiewu nasion ogórków w agrowłókninie należy wykonać nacięcia na krzyż co 25 – 30 cm w rzędzie i w to miejsce wysiewamy gniazdowo od 3 -5 nasion.. bezpośrednio po siewie na zagon należy założyć białą. Dzięki białej agrowłókninie poprawia się mikroklimat wokół roślin ( pod białą agrowłóknina jest cieplej i wilgotniej niż w odkrytym gruncie – lepsze warunki do wzrostu warzyw ciepłolubnych takich jak ogórek, melon , arbuz). Ponad to biała agrowłóknina jest przepuszczalna dla światła i wody. Białej agrowłókniny na zagonie powinno być na tyle dużo aby rosnące rośliny mogły ją swobodnie w miarę wzrostu „podnosić”. Na początku po założeniu agrowłókniny należy zrobić zakładki i stopniowo w miarę wzrostu roślin je luzować. Należy pamiętać o starannym umocowaniu białej agrowłókniny , aby nie porwał jej wiatr a ruchy włókniny nie uszkodziły roślin. Najlepiej jej brzegi obsypać ziemią lub obłożyć np. plastikowymi butelkami wypełnionymi wodą. Aby włóknina po założeniu nie falowała w środkowej części tam też należy ją obciążyć.

Białą agrowłókninę należy zdjąć pochmurny i bezwietrzny w momencie pojawienia się pierwszych kwiatów aby umożliwić owadom zapylanie.

Tylko odmiany ogórków partenokarpicznych mogą przez cały okres uprawy pozostawać przykryte.

Maj to tez okres wysiewu fasoli szparagowej. Aby w okresie lata mieć dostęp do młodych strąków fasoli bez tzw. łyka poleca się jej sukcesywny wysiew co dwa tygodnie do pierwszych dni lipca.

Również co 2 tygodnie wysiewamy koper do użytku na bieżąco, część kopru pozostawiamy na kwiatostany z przeznaczeniem do kwaszenia , koper z ostatnich siewów wykorzystujemy do zamrożenia z wykorzystaniem w okresie zimowym.

W miesiącu maju wysadzamy rozsadę selera oraz warzyw kapustnych. Natomiast gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków wysadzamy do gruntu rozsadę pomidorów i papryki.

Prace pielęgnacyjne w ogrodach warzywnych w maju polegają przede wszystkim na odchwaszczaniu , spulchnianiu gleby oraz na przerywaniu warzyw wysianych w kwietniu. Najłatwiej zniszczyć małe chwasty wzruszając lekko, ale często ziemię w międzyrzędziach motyką lub pazurkami. Taki zabieg zapobiega też nadmiernemu parowaniu wody z gleby i ułatwia dostęp powietrza do korzeni młodych roślin.

W maju zbieramy wczesne warzywa takie jak sałata, rzodkiewka oraz cebula na zielony szczypior.

 

Anna Cieszyńska