Owoce większości nowych gatunków nadają się zarówno do bezpośredniego spożycia, jak również do przetwórstwa. Gatunki te często wykazują nieznaczną wrażliwość na choroby i szkodniki, dlatego uprawę tych roślin prowadzić można metodami ekologicznymi, z ograniczeniem stosowania środków ochrony roślin.
Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, aby przybliżyć uprawę tych gatunków zorganizował 4 marca konferencję „Ekologiczna uprawa mało znanych roślin jagodowych”. Ze względu na sytuację epidemiczną odbyła się ona w formie zdalnej (online).
Głównym prelegentem była pani dr inż. Maria Buczek, prezes Sadowniczego Zakładu Doświadczalnego w Brzeznej, która przedstawiła wymagania uprawowe, właściwości i zastosowanie takich roślin, jak: jagoda kamczacka, jeżyna, świdośliwa, rokitnik, cytryniec chiński, aktinidia, pigwa, róża owocowa, czarny bez, dereń. Gatunki te są jeszcze mało popularne, a często są łatwe w uprawie i posiadają wiele właściwości prozdrowotnych. Przykładem może być świdośliwa. Jest jednym z najmniej wymagających gatunków uprawnych zarówno pod względem żyzności gleby, jak i potrzeby ochrony rośliny przed chorobami i szkodnikami. Zawierają witaminy z grupy A, B, magnez i potas oraz dużą ilość antocyjanów, które są sprzymierzeńcem w zapobieganiu nowotworów i cukrzycy oraz pozytywnie wpływają na układ krążenia i wzmacniają ogólną odporność organizmu. Owoce mają właściwości antybakteryjne i antywirusowe. Ciekawą i cenną rośliną jest również rokitnik. Jego krzewy mogą rosnąć zarówno na glebach uprawnych, jak i na terenach zdegradowanych rolniczo i nieużytkach. Jest rośliną odporną całkowicie na choroby i szkodniki. Każda część rośliny charakteryzuje się obecnością składników biologicznie aktywnych: witamin, flawonoidów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także składników mineralnych.
Warunki i zasady uzyskania wsparcia finansowego dla produkcji ekologicznej przybliżyła pani Barbara Dudycz, pracownik Podkarpackiego Oddziału Regionalnego Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Jest to możliwe przede wszystkim poprzez realizację działania „Rolnictwo ekologiczne” w ramach PROW 2014-2020.
Zapisy rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2018/848 z dnia 30 maja 2018 r. w sprawie produkcji ekologicznej i znakowania produktów ekologicznych zostawiły przedstawione przez pana Wojciecha Głąba z jednostki certyfikującej COBICO Sp. z o.o. Zacznie ono obowiązywać od 1 stycznia 2022 r. Nowe regulacje prawne mają na celu zapewnienie uczciwej konkurencji dla producentów przy jednoczesnym zapobieganiu oszustwom i utrzymaniu zaufania konsumentów. Wprowadzają one m.in.:
Pan Rafał Forc opisał nawozy firmy NaturalCrop Poland dopuszczone do stosowania w rolnictwie ekologicznym. Ciekawym produktem jest np. ZUMBA PLANT. To preparat biologiczny zawierający szczepy antagonistycznych mikroorganizmów i grzybów mikoryzowych . Posiada unikalny mechanizm działania zwiększający odporność roślin na wiele chorobotwórczych drobnoustrojów, w tym rasy odporne grzybów patogennych. Poprawia ogólną zdrowotność roślin poprzez zwiększenie ich naturalnej zdolności do zwalczania infekcji oraz podniesienie odporności na choroby (m.in. szarej pleśni).
Oprac. Marta Dziadek
PODR Boguchwała