W niedzielę, 22 lipca 2018 roku w Wierzawicach odbył się Finał Regionalny XVIII Edycji Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy regionalny produkt żywnościowy województwa podkarpackiego
Celem konkursu była identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników. Ważne też było znalezienie produktów

specyficznych i charakterystycznych dla danego regionu, które mogą być jego wizytówką. A także upowszechnianie wiedzy o możliwości wykorzystania specyficznych walorów regionalnych produktów w ofercie lokalnego rolnictwa, turystyki, rzemiosła oraz przetwórstwa. Organizatorami konkursu byli: Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego.

Produkty oceniane były w 4 kategoriach: 
1. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego 
2. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego 
3. Napoje regionalne 
4. Inne produkty regionalne

Po ocenie i degustacji kilkudziesięciu produktów Komisja Konkursowa przyznała 11 nagród i 8 wyróżnień.

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2018” następujące produkty: 
- Miód nawłociowy z Tanwi i Sanu - Pasieka w Ogrodzie
- Farsz do krzeszowskich gołąbków - Małgorzata Pac
- Pierogi z farszem z bobu „Bobolasy”- Zofia Wikiera
- Napój ziołowy orzeźwiający - Leokadia Gugała

-   Kiełbasa sielska - Bogusław Szymański

Krajowy Finał Konkursu podczas którego wręczone zostaną statuetki „Perły” ,odbędzie się w Poznaniu w czasie trwania targów Smaki Regionów 30 września 2018 roku.