W Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale 7 października 2018 roku odbył się konkurs „ Najlepszy produkt podkarpacki ”. Został on zorganizowany w ramach XIII Jesiennej Giełdy Ogrodniczej, Podkarpackiego Święta Winobrania i II Ogólnopolskiej Wystawy Królików.

Celem konkursu było:

- upowszechnianie wiedzy o wartości odżywczej i większego wykorzystania mięsa króliczego, warzyw i owoców w żywieniu

- zainteresowanie szerokiej rzeszy potencjalnych konsumentów potrawami z wykorzystaniem mięsa króliczego

-prezentacja potraw przygotowanych z wykorzystaniem lokalnych surowców w oparciu
o tradycyjne receptury

- popularyzacja produktów tradycyjnych Podkarpacia.

Kapituła dokonała oceny 21 produktów zgłoszonych przez 10 organizacji ,stowarzyszenia      

i koła gospodyń wiejskich.

Po ocenie i degustacji zaprezentowanych produktów Kapituła przyznała:

Dwa równorzędne I miejsca :

Szczególne wyróżnienie dla

Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” za:

Potrawkę z królika z warzywami

KGW Posada Jaćmierska za:

Pasztet ze śliwką

Dwa równorzędne II miejsca

Stowarzyszenie Aktywni Razem z Wólki Sokołowskiej za:

Krokiety z farszem z królika

KGW Czaszyn za:

Królika po czaszyńsku z warzywami

Cztery równorzędne III miejsca

Stowarzyszenie Mieszkańców i Sympatyków Ostrowa i Ziemi Przemyskiej „ADSUM”

z Ostrowa za:

Pasztet z królika z dereniowym sosem

Stowarzyszenie Kobiet Gminy Besko „Beskowianki” za:

Królika z żurawiną

Stowarzyszenie Krzewienie Kultury Zespół Pieśni i Tańca „Kompanija” z Boguchwały za:

Królika w marchewce na śmietanie

KGW Besko za:

Królika w marchewce duszonego na maśle

Komisja wyróżniła:

KGW Grabownica Starzeńska za:

Królika duszonego w winie z grzybami leśnymi

KGW Nowy Borek za:

Pulpeciki z królika w sosie warzywnym

Barbara Rajzauer