IMG 953730 stycznia 2019 r. w Podkarpackim Ośrodku Doradztwa Rolniczego w Boguchwale odbyło się seminarium „Uprawa winorośli w Polsce – perspektywy i zagrożenia”, które zostało zorganizowane w ramach projektu InnoFruit przez Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach. W szkoleniu uczestniczyli winiarze z długoletnią tradycją uprawy winorośli oraz produkcji wina, jak również osoby zainteresowane i rozpoczynające przygodę z uprawą winorośli.

InnoFruit to projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Regionu Morza Bałtyckiego (Interreg Baltic Sea Region). O realizacji celu przedsięwzięcia InnoFruit poinformował uczestników kierownik projektu dr Mirosław Sitarek z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, zwracając szczególną uwagę na rozwój sektora produkcji, przetwórstwa owoców w krajach bałtyckich oraz zapewnienie dostępności zdrowych, wysokiej jakości owoców, a także przetworów owocowych poprzez wdrożenie innowacji popartych nauką. Ma się to przyczynić do wzrostu konkurencyjności małych i średnich gospodarstw sadowniczych oraz firm przetwórczych działających w regionie, a także zapewnić stabilny rynek owocowy na Łotwie, Litwie, w Polsce i Szwecji.

Głównym prelegentem był dr hab. Jerzy Lisek – prof. Instytutu Ogrodnictwa, który poruszył wiele tematów związanych z aktualną sytuacją w uprawie winorośli oraz rozwojem winiarstwa.

Największymi producentami winorośli na świecie są Francja, Hiszpania i Włochy, które ze względu na ciepły klimat sprzyjają prawidłowemu rozwojowi i wzrostowi roślin. W Polsce w ostatnich latach obserwowany jest znaczny wzrost upraw winorośli z przeznaczeniem na wino. Na Podkarpaciu aktualnie znajduje się ok. 160 winnic, przeważają winnice o powierzchni 20-40 arów, a są i takie, które liczą 2-3 hektarów. Łączna powierzchnia wszystkich winnic znajdujących się w województwie wynosi ok. 150 ha. W południowo-wschodniej Polsce uprawa winorośli zlokalizowana jest głównie w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa, Przeworska, Jarosławia, Przemyśla i Rzeszowa. Dominują odmiany odporne na niskie temperatury zimą, sprawdzone w lokalnym klimacie, m.in.: Seyval Blanc, Solaris, Hibernal, Saphira, Bianca, Jutrzenka, Johanniter na białe wina, Rondo, Regent, Marechal Foch oraz Cabernet Cortis na czerwone. Ponadto przedstawił nowe odmiany winorośli z przeznaczeniem na wysokiej jakości wina m.in.:

- Ortega (o jasnożółtej barwie owoców, z wysoką zawartością cukru w moszczu, o dużej mrozoodporności),

- Dunaj (z przeznaczeniem na wina czerwone, z dużą zawartością cukrów w soku i równie dużej mrozowytrzymałości).

Wykładowca zwrócił uwagę na zasady zakładania winnic, oraz prawidłową pielęgnację winorośli, w tym prawidłowe formowanie i cięcie krzewów.

IMG 9553 IMG 9559IMG 9586