Kukurydza jest rośliną, która posiada bardzo szerokie zastosowanie m.in.: w przemyśle spożywczym, paszowym, chemicznym, farmaceutycznym czy budowlanym. Jest jednym z ważniejszych źródeł surowców odnawialnych.

Mało kto wie, że kukurydza jest również bogatym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Jej częste spożycie usprawnia trawienie, obniża stężenie cholesterolu we krwi, zwiększa odporność. Zawarta w kukurydzy luteina jest przeciwutleniaczem chroniącym organizm przed działaniem wolnych rodników, pozytywnie wpływa na wzrok. Bardzo ważne jest, że ziarno kukurydzy nie zawiera glutenu co umożliwia spożycie tej rośliny przez alergików i osoby chore na celiakię.

Brak jednak często wiedzy na temat jakości i walorów odżywczych artykułów wytwarzanych na bazie ziarna kukurydzy powoduje, że spożycie tych produktów jest w naszym kraju na niskim poziomie, a warto ją wprowadzić do naszego menu.

Polski Związek Producentów Kukurydzy w Poznaniu podejmuje już od kilku lat działania mające na celu pokazanie możliwości wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze i zachęcenie do wprowadzania jej do codziennej diety Polaków. W bieżącym roku PZPK rozpoczął kampanię promocyjną pod nazwą „Złote ziarno kukurydzy w zdrowej polskiej diecie” finansowanej z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.

W ramach kampanii są organizowane różne pokazy, warsztaty, spotkania, szkolenia zarówno dla producentów kukurydzy jak również młodzieży i dzieci oraz dziennikarzy, których zadaniem jest edukacja na temat walorów odżywczych kukurydzy i jej wpływu na nasze zdrowie.

Podczas Dni Otwartych Drzwi 2019 na polu doświadczalnym PODR w Boguchwale odbyła się promocja kukurydzy na cele spożywcze w ramach powyższej kampanii. Pracownicy PODR przygotowali piękne stoisko promocyjne, na którym prezentowane były bardzo różne produkty z kukurydzy m.in.: płatki, mąki, kasze, chrupki oraz olej. Dużym zainteresowaniem cieszyły się piramidki i popcorn z niebieskiego ziarna kukurydzy. Na stoisku świadczone było również doradztwo dotyczące uprawy tego gatunku. Po raz pierwszy na polu doświadczalnym można było zobaczyć również „mini kolekcję” rodów kukurydzy cukrowej pochodzących z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - Państwowego Instytutu Badawczego w Radzikowie.

Atrakcją podczas imprezy była również loteria fantowa, ciesząca się dużym powodzeniem, której uczestnicy mogli wygrać różnorodne nagrody pod warunkiem, że wykazali się wiedzą na temat kukurydzy.

W trakcie promocji przez dwa dni można było degustować potrawy z kukurydzy przygotowane i serwowane przez panie ze Stowarzyszenia Koło Gospodyń Wiejskich „Bukowianki” z Bukowska w powiecie sanocki, które zostało założono w 2017 roku.
Stowarzyszenie organizuje oraz wspiera różnego rodzaju regionalne uroczystości i imprezy w gminie Bukowsko i innych miejscowościach.

Panie ze stowarzyszenia chętnie uczestniczą w szkoleniach, konkursach czy wyjazdach i współpracują z różnymi organizacjami. Przygotowują dekoracje, ozdoby świąteczne, gotują tradycyjne dania i pieką znakomite ciasta czego dowodem są liczne wyróżnienia, zajmowane miejsca i nagrody. Panie podtrzymują tradycje wsi śpiewając ludowe piosenki i pieśni kościelne.

Wśród serwowanych przez panie ze Stowarzyszenia potraw przygotowanych na bazie kukurydzy były m.in.: zupa krem z kukurydzy, sałatki z kukurydzą oraz tuńczykiem i brokułem, picerinki, kuleczki mięsne z kukurydzą, pasta z kukurydzy podawana na krakersach oraz ciasta na bazie mąki kukurydzianej.

Poniżej prezentujemy przepis na zupę krem z kukurydzy, która bardzo smakowała wszystkim uczestnikom promocji i zdobyła także pierwsze miejsce w konkursie „Najlepszy produkt podkarpacki”.

Zupa krem z kukurydzy

2 puszki kukurydzy

4 ziemniaki

połówka cebuli

3 szklanki bulionu warzywnego

łyżka śmietany

przyprawy: czosnek pieprz, sól, olej, masło, chili kurkuma wszystko według uznania i smaku

Wszystkie składniki gotować do miękkości, na końcu zmiksować. Smacznego

Bardzo serdecznie dziękujemy panu dr.inż. Romanowi Warzecha kierownikowi Pracowni Kukurydzy i Pszenżyta z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Radzikowie oraz Polskiemu Związkowi Producentów Kukurydzy w Poznaniu za umożliwienie i pomoc, w organizacji promocji kukurydzy na cele spożywcze wśród podkarpackich rolników i konsumentów podczas DOD w naszym Ośrodku. Mamy jednocześnie nadzieję, że przez tą akcję przyczynimy się wspólnie do wzrostu spożycia kukurydzy cukrowej na Podkarpaciu.

 

Opracowanie:

Katarzyna Sitek

IMG 3801 min IMG 3814 min IMG 3824 min IMG 3825 min IMG 3831 min IMG 3835 min  IMG 3856 min IMG 3863 min IMG 3851 min min IMG 3865 min IMG 3846 min min IMG 3818 min IMG 3813 min min