Ankieta o zimowych stratach rodzin pszczelich 2023/2024

Pszczoły odgrywają kluczową rolę w naszym ekosystemie, zapewniając zapylanie wielu roślin, w tym roślin uprawnych. W ostatnich latach obserwuje się (...)

Słodki trud pszczelarza

Wywiad z Jackiem Wdowiakiem, mieszkańcem Tarnowskiej Woli, pszczelarzem z kilkuletnim doświadczeniem.

Pszczoły dawniej i dziś

Zbliżające się święta to idealny czas na przeczytanie kilku słów o wierzeniach na temat pszczół. Zwyczaje i przesądy z nimi (...)

Elektroniczny krok do dofinansowania z PS WPR 2023-2027

Już od 20 listopada tego roku do 18 stycznia 2024 r., pszczelarze, organizacje zrzeszające pszczelarzy, ośrodki doradztwa rolniczego i jednostki (...)

Sztuka pszczelarstwa

Zimowla rodzin pszczelich i sposób przygotowania pszczół do tego okresu to najważniejsze, a zarazem najtrudniejsze zadanie dla pszczelarza.

Apiterapia z wykorzystaniem mniej znanych produktów pszczelich

Do produktów pszczelich znanych i stosowanych powszechnie w apiterapii należą produkty zbierane przez pszczoły z materiału roślinnego i częściowo przez nie przetwarzane (...)

Miód i jego cudowne właściwości

Miody są nie tylko słodkim dodatkiem do naszego jedzenia, ale również posiadają wiele korzystnych właściwości zdrowotnych.

Pomoc do przezimowanych rodzin pszczelich - wnioski do 31 maja

Do 31 maja można ubiegać się o wsparcie z budżetu krajowego w ramach pomocy de minimis w rolnictwie do przezimowanych (...)

Szanowny sadowniku, działkowcu, rolniku!

Od tygodni trwa wiosenne opryskiwanie pól, sadów, upraw, kwitnących chodników. Wielu nie zdaje sobie sprawy z tego, że stosowanie oprysków (...)

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info