Podczas mszy dożynkowej wspólnie z tłumnie zebranymi mieszkańcami podziękowaliśmy Opatrzności za obfite tegoroczne plony.
Niezwykle urokliwy, pomysłowy i efektowny wieniec dożynkowy w kształcie staropolskiego młyna, a także barwne bukiety zielne zostały przygotowane przez pracowników Działu Technologii Produkcji Rolniczej i Doświadczalnictwa. Złożony przed ołtarzem wieniec żniwny, jak i pieczywo obrzędowe stanowią nieodłączne, a zarazem najważniejsze elementy tradycji dożynkowych.
Dożynki są związane z gospodarką folwarczną – wg źródeł sięgają XVI wieku. Jako takie były organizowane przez dziedziców, by podziękować żeńcom za ich pracę w polu przy żniwach: urządzając ucztę i zabawę przy muzyce na dechach. Dla mieszkańców wsi, pojmujących rzeczywistość w sposób mityczny, ważny był także moment pozostawiania ostatniej kępki zboża, zwanej przepiórką, kozą, pępkiem, wiązanką, przyozdabianej w kwiaty i wstążki, która miała, jak wierzono znaczenie magiczne i mógł ją ściąć wyłącznie najlepszy kośnik lub gospodarz i wręczyć gospodarzowi, który rewanżował się tzw. pępkowym, czyli poczęstunkiem. Ostatnie kłosy były także wplatane obowiązkowo w wieniec dożynkowy, który wyplatały żniwiarki, pod kierunkiem przodownic – chodziło o połączenie „końca z początkiem”, co miało zapewnić pomyślną wegetację w nowym roku (ziarno z niego dodawano do pierwszego siewu).
Warto dodać, że oryginalny wieniec dożynkowy przygotowało również Stowarzyszenie Krzewienia Kultury Pieśni i Tańca Kompanija Boguchwała. Natomiast kosz biało-czerwonych róż złożyli strażacy z Ochotniczej Straży Pożarnej w Boguchwale.
Arkadiusz Mazur
PODR Boguchwała