Polski Związek Producentów Kukurydzy z siedzibą w Poznaniu od kilku lat podejmuje działania mające na celu pokazanie możliwości wykorzystania kukurydzy na cele spożywcze oraz w przetwórstwie. Celem tych działań jest zachęcenie Polaków do wprowadzania kukurydzy do codziennej diety. W bieżącym roku trwa kampania promocyjna pod nazwą „Smaki Kukurydzy”, finansowana z Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
W ramach tej kampanii pracownicy PODR przygotowali kolorowe stoisko promocyjne z szeroką ofertą produktów z kukurydzy. Na stoisku prezentowane są różnorodne produkty, w tym płatki, mąki, kasze, chrupki, chleb, herbatniki oraz wafle. Stoisko zlokalizowane jest przed hotelem, obok namiotu z wystawą rolno-ogrodniczą.
Na stoisku można również wiele dowiedzieć się o wartościach pokarmowych ziarna kukurydzy oraz poznać jego możliwości przetwórcze.
W trakcie promocji odwiedzający będą mieli okazję degustować różnorodne potrawy z kukurydzy, takie jak pasztet kukurydziano-warzywny, gulasz, sałatki, zupa czy ciasta z mąki kukurydzianej. Degustacja odbywać się będzie przez dwa dni trwania imprezy, w godzinach 10:00-13:00.
Na stoisku będzie również możliwość spotkania z panem doktorem Romanem Warzechą z Instytutu Hodowli i Aklimatyzacji Roślin Państwowego Instytutu Badawczego w Radzikowie, który jest wiceprezesem Rady Polskiego Związku Producentów Kukurydzy oraz propagatorem tej kampanii.
Kiedy: 5-6 października, godz. 10.00-13.00
Gdzie: Boguchwała, ul. Suszyckich 9 (stoisko przed hotelem obok namiotu z wystawą rolno-ogrodniczą)