Na bazarkowych stoiskach 12 kwietnia, których było ok 150, królował ciekawy i świąteczny asortyment. Tutaj każdy skompletował wkładkę do wielkanocnego koszyczka. Do tego wyjątkowe produkty spożywcze od podkarpackich producentów: kiełbasy, szynki sery. Ich zapach długo unosił się w powietrzu.
Szef restauracji Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego przygotował wyjątkowy żurek. Zbigniew Micał Dyrektor PODR oraz zaproszeni goście częstowali boguchwalskim żurkiem oraz chlebem z chrzanem. Oba szybko znalazły swoich amatorów. Ciekawy był konkurs mający na celu wykonanie własnej i oryginalnej palmy przez przedstawicieli instytucji i organizacji pracujących na rzecz rolnictwa. Naszym uczestnikom nie można był odmówić kreatywności, weny twórczej i pomysłów w działaniu. Wykonane palmy ubogaciły ich rodzinne stoły.
Podczas Podkarpackiego Bazarku w Boguchwale promowaliśmy dziedzictwo kulturowe podkarpackiej wsi. Panie z KGW Markuszowa, KGW Nowosielce, KGW Nowy Dzików, KGW Wydrze zaprezentowały stoły wielkanocne oraz potrawy charakterystyczne dla swojego regionu. Radio Via z Rzeszowa przygotowało obszerny materiał audio emitowany na swojej antenie.
Dla dzieci zorganizowano warsztaty twórcze, podczas których najmłodsi bazarkowicze stworzyli własne, wyjątkowe dekoracje oraz pisanki świąteczne. Mamy satysfakcję, że nasi mieszkańcy poczuć klimat świąt oraz zaopatrzyć się w regionalne przysmaki, rękodzieło i wyjątkowe dekoracje.
Oprac. i fot. Rafał Białorucki
PODR Boguchwała