„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
SPRAWOZDANIE Z WARSZTATU NR II ZREALIZOWANEGO W RAMACH OPERACJI:
„Identyfikacja i promocja żywności wysokiej jakości szansą dla lokalnych producentów”
24 października 2022 r. Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale
W dniu 24 października 2022 r. odbył się drugi, ostatni z zaplanowanych dla Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, warsztatów realizowanych w ramach operacji „Identyfikacja i promocja żywności wysokiej jakości szansą dla lokalnych producentów”, organizowanej przez Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA” wraz z Kujawsko-Pomorskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Minikowie, Lubelskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Końskowoli, Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale oraz Wielkopolskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Poznaniu.
W ramach rozpoczęcia warsztatu głos zabrała Wioletta Pasierb - koordynator – doradca ODR oraz Adam Patkowski i Hubert Gonera przedstawili oni plan spotkania i zapytali o wizję przybyłych nt. przebiegu i efektów warsztatu. Po rozpoczęci rozpoczęła się dyskusja na temat wniosków z pierwszego spotkania i wizji przedstawicieli różnych reprezentowanych w operacji środowisk (rolnicy, doradcy, przedsiębiorcy rolni, przedstawiciele samorządu terytorialnego, organizacji rolniczych, instytucji wsparcia rolnictwa oraz nauki) dotyczących jej efektów oraz potencjalnych „lokomotyw wzrostu” w regionie.
Podczas warsztatu panowała bardzo ożywiona atmosfera a uczestnicy kreatywnie i krytycznie podchodzili do prezentowanej tematyki, wielokrotnie nawiązując do ustaleń z pierwszego warsztatu. Tak jak i podczas pierwszego spotkania, tak i teraz odwoływano się do doświadczeń włoskich, stawiając je za wzór w zakresie omawianej tematyki. Włoski przykład stanowił bardzo wyrazisty – benchmark - tj. punkt odniesienia szczególnie w zakresie pizzy, która może mieć charakter pospolity lub produktu wysokiej jakości składającego się z certyfikowanych produktów (pomidory San Marzano, Mozzarella di Buffalo). Włoska pizza służyła jako punkt odniesienia dla podkarpackiego proziaka, typowego placka – wypieku regionalnego, który posiada ogromny potencjał do certyfikacji. Uznano za konieczne pójście śladami Włochów i budowanie rozpoznawalności podkarpackich produktów lokalnych. Uczestnicy wskazali także, na praktykę współpracy z Austriakami, którzy posiadając podobne produkty żywnościowe (np. dereń) mogą również ubiegać się o jego certyfikację. W tym zakresie stanowić mogą konkurencję.
Następnie prowadzący zaprezentowali dwa wykłady: pierwszy dotyczący żywności wysokiej jakości i jej certyfikacji na świecie w tym dobrych praktyk w tym zakresie oraz drugi na temat Rozpoznawalnych na świecie produktów i marek żywności i strategii ich rozwoju i promocji – dobre praktyki
Podczas trwania warsztatu do dyskusji krótkiego katalogu produktów o największym potencjale rynkowym i wstępne dopasowanie do nich systemów jakości oraz strategii rozwoju i promocji włączyli się dyrektor ośrodka Robert Pieszczoch i zastępca dyrektora Janina Kamińska.
Kolejna część rozmowy ekspertów poruszała temat problemów przed jakimi stoją wytwórcy. W większości problemy wynikają z niskiego poziomu wiedzy i kompetencji wśród rolników i wytwórców w prezentowanym zakresie oraz konieczności stowarzyszania się i współpracy, co jeszcze nie stanowi w naszym kraju standardu.
W dalszym etapie trwania dyskusji rozmówcy podkreślili istotną wagę certyfikacji produktów wysokiej jakości jako ochrony przed fałszowaniem żywności. Pozawalają one zarówno ustalić jakość produkcji własnej jak i zabezpieczyć swój interes finansowo-prawny na rynku. Dodatkowo konieczne jest dotarcie z wiarygodnym przekazem do konsumenta, często otrzymującego zafałszowane informacje z mediów masowego przekazu.
Całość dyskusji podczas warsztatu służyła opracowaniu krótkiego katalogu produktów o największym potencjale rynkowym i wstępnego dopasowania do nich systemów jakości oraz strategii rozwoju i promocji. Do aktualnych lokomotyw wzrostu w Podkarpackim, które już obecnie mogą ubiegać się o certyfikat Chronione Miejsce Pochodzenia i Chronione Oznaczenie Geograficzne po burzliwej dyskusji i analizie zaliczono:
Jako potencjalne lokomotywy wzrostu, które powinny być przedmiotem pogłębionej analizy
u rozpoznania w terenie zaliczono:
Wskazane produkty mogę dzięki posiadanemu zapleczu surowcowemu i związkowi z miejscem pochodzenia stanowić fundament do rozpoczęcia procesów certyfikacji znakami unijnymi i krajowymi.
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucją odpowiedzianą za treść informacji jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA”