Smacznie i zdrowo na Podkarpackim Bazarku
Podkarpacki Bazarek to już co miesięczna tradycja praktykowana przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Na stoiskach nie brakuje smacznej i zdrowej żywności prosto od podkarpackich rolników, oryginalnych upominków od regionalnych rękodzielników i kulinarnej uczty z Kołami Gospodyń Wiejskich. Z zadowolonymi wystawcami udało nam się zamienić kilka zdań.
Piotr Wilk
Do Boguchwały przyjechałem z miejscowości Straszydle. Pszczelarstwem zajmuję się już 23 lata. Na Bazarek przyjeżdżam ze względu na to, że można sprzedawać swoje produkty oraz z uwagi na fakt, że przychodzą do mnie osoby, które chcą kupić wyroby wysokiej jakości. W tym roku moje stoisko jest dość obfite. W ofercie mam kilka rodzajów miodu, a jednym z nich, z którego słynie Podkarpacie, to spadź jodłowa. Smaczny, a przede wszystkim bardzo zdrowy miód, który wzmacnia mięsień sercowy, stawy, a szczególnie polecam go na przeziębienia.
W tym roku udało mi się zdobyć dość nietypowy miód, który jest niezwykle trudny w pozyskiwaniu, a mianowicie „Miód z sadu” – moja autorska nazwa z uwagi na to, że wyrób ten powstał w okresie kwitnienia jabłoni, czereśni, a ponadto znajduje się w nim również tarnina. Jego smak jest wyjątkowy i niepowtarzalny.
Polecam zaopatrywanie się na Bazarkach, ponieważ ta droga „od polu do stołu” została maksymalnie skrócona, przez co klienci mogą otrzymać produkty wysokiej jakości w przystępnej cenie, omijając pośredników. Wielkie podziękowania dla Dyrektora Roberta Pieszczocha, że podjął się tej inicjatywy, gdyż wiele osób może sprzedawać produkty tworzone z wielką pasją, co umożliwia mieszkańcom nie tylko Podkarpacia zaopatrywać się w to, co najlepsze!
KGW Hucisko Nienadowskie – Natalia Grzech
Jesteśmy Kołem Gospodyń Wiejskich z Huciska Nienadowskiego. W Boguchwale na Bazarku jesteśmy pierwszy raz, ale mamy zamiar brać czynny udział w imprezach organizowanych przez Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego. Przyjechałyśmy tutaj z własnymi wyrobami, m.in.: ciastami, chlebem, smalcem, ogórkami kiszonymi oraz wypiekami z ciasta drożdżowego. Przedsięwzięcie to bardzo pozytywnie nas zaskoczyło, ponieważ klienci chętnie odwiedzali nasze stoisko, zaopatrując się w wystawione przez nas produkty
KGW Pobiedno – Marta Terrier
Działamy jako Koło Gospodyń Wiejskich z Pobiedna w gminy Bukowsko. Nazywam się Marta Terrier i przyjechałam tu razem z koleżanką Joasią. To nasz pierwszy udział w Podkarpackim Bazarku. Od dłuższego czasu rozważałyśmy przyjazd do Boguchwały i w końcu nam się udało. Zajmujemy się rękodziełem, Asia głównie makramą, ale jest w trakcie nauki robienia biżuterii z koralików. Moją pasją jest praca z szydełkiem, przywiozłam dziś wyroby szydełkowe, np. miseczki, koszyki i torebki. Interesuję się również wycinanką. Nie jest to jeszcze zbyt popularny towar, ale to mnie nie zniechęca. Jest to stara podkarpacka technika, więc zamierzam uparcie upowszechniać moje hobby. Co więcej, mogę również podjąć się prowadzenia warsztatów dot. wycinankarstwa. Do przyjazdu tutaj zachęca niezwykle przyjazna atmosfera i bardzo życzliwy stosunek pracowników PODR.
"PATWIK" Barbara i Roman Oskroba
Plantacja Żurawiny w Antoniowie funkcjonuje od 5 lat, natomiast gospodarstwo i firma, historią sięga połowy lat 90. minionego stulecia. Plantacja Żurawiny Antoniów to żurawina wielkoowocowa. Posiadamy certyfikaty SGS GLOBAL G.A.P. i SGS GRASP, co oznacza, że nasza produkcja może być oferowana i sprzedawana poza granicami naszego kraju. Zbiór żurawiny jest realizowany metodą ręczną lub/i maszynową. Oferujemy sprzedaż żurawiny w asortymencie świeżej i mrożonej, w formie zapakowanej, jak i luzem oraz sok na zimno tłoczony pasteryzowany do 60oC bez dodatków i konserwantów w butelkach 0,5 i 0,7 litra oraz w workach z kranikiem 3 i 5 litry. Sprzedaż jest prowadzona w formie detalicznej i hurtowej w intrenecie, np. sprzedaż wysyłkowa, a także stacjonarnie, np. na Podkarpackim Bazarku, w którym uczestniczymy regularnie.
Uczestnictwo w Bazarku w Boguchwale jest szczególnie interesującą i przynoszącą pozytywne efekty formą promowania i sprzedaży naszej żurawiny tak lokalnie, jak i na większą skalę, czyli naszego kraju czy Europy. Jesteśmy bardzo zadowoleni ze współpracy z Podkarpackim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Boguchwale.
Oprac. i fot.: Klaudia Konieczna & Magda Żytka
PODR Boguchwała