Realizacja operacji rozpoczyna się 1 kwietnia 2022 r., a kończy się 31 października 2022 r.
Celem operacji jest identyfikacja potencjału poszczególnych regionów - województw uczestniczących w projekcie (kujawsko-pomorskie, lubelskie, podkarpackie i wielkopolskie)
w zakresie stworzenia skutecznej strategii promocji i zaplanowania rozwoju lokalnego
z uwzględnieniem potencjału produktu lokalnego w obszarze produkcji żywności wysokiej jakości, przekazanie wiedzy i informacji lokalnym producentom i innym podmiotom uczestniczącym w rozwoju obszarów wiejskich w obszarze możliwości certyfikacji oraz efektywnej, skoordynowanej promocji takiej żywności jako elementu działań na rzecz szybkiego i harmonijnego rozwoju.
Formy realizacji operacji
W ramach operacji zorganizowane zostaną warsztaty (8 warsztatów, po 2 w każdym z województw), w wyniku których zidentyfikowany zostanie potencjał poszczególnych województw i lokalnych społeczności w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości i w kierunku tworzenia strategii promocji produktu lokalnego, a także wzrośnie poziom wiedzy i świadomości ich uczestników w zakresie planowania rozwoju lokalnego z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego danego obszaru oraz konferencja, która pozwoli:
– podzielić się potencjałem poszczególnych regionów z przedstawicielami innych województw,
– zapoznać się z zasadami planowania rozwoju lokalnego z uwzględnieniem istniejącego potencjału,
– poznać możliwości certyfikacji produkcji żywności w ramach krajowych i unijnych systemów/certyfikatów jakości,
– wymienić doświadczenia i przeanalizować dobre praktyki krajowe i międzynarodowe,
– poszerzyć wiedzę w zakresie możliwości promocji żywności na rynku krajowym oraz rynkach zagranicznych przy wykorzystaniu istniejących narzędzi oraz dostępnych instrumentów finansowych,
– zidentyfikować możliwości wspólnej koordynacji takich działań w celu maksymalizacji ich efektywności.
Grupa docelowa
Operacja skierowana jest w zakresie planowanych warsztatów do 80 osób reprezentujących województwa: kujawsko-pomorskie, lubelskie, podkarpackie i wielkopolskie i zorientowanych w ich specyfice, atutach, strukturze rolnictwa i strukturze produkcji żywności, w tym przede wszystkim żywności wysokiej jakości. W zakresie konferencji grupę docelową stanowią 102 osoby: uczestnicy warsztatów (80 osób) oraz 22 zaproszonych gości reprezentujących podmioty i instytucje zajmujące się szeroko pojętym wsparciem sektora rolnego, przede wszystkim promocją polskiej żywności na rynku krajowym oraz rynkach zagranicznych – Unia Europejska i tzw. kraje trzecie – w tym np. pracownicy Ministerstwa Rolnictwa, KOWR, naukowcy, reprezentacji organizacji producenckich oraz branżowych, Funduszy Promocji Produktów Rolno-Spożywczych, instytucji wsparcia rolnictwa.
Przewidywane efekty
Efektem operacji będzie identyfikacja potencjału poszczególnych województw i lokalnych społeczności w zakresie produkcji żywności wysokiej jakości i w kierunku tworzenia strategii promocji produktu lokalnego oraz podniesienie wiedzy i świadomości grupy docelowej (uczestników zarówno warsztatów, jak i konferencji) w zakresie planowania rozwoju lokalnego z uwzględnieniem potencjału ekonomicznego, społecznego i środowiskowego danego obszaru
z wykorzystaniem istniejących narzędzi oraz dostępnych instrumentów finansowych. Zwiększy się świadomość w zakresie możliwości certyfikacji produkcji żywności i jej potencjału promocyjnego. Wszystko to umożliwi bardziej dynamiczny i efektywny rozwój rolnictwa
i obszarów wiejskich oraz pełną realizację ogromnego potencjału polskiego rolnictwa.
Odwiedź portal KSOW – https://ksow.pl. Zostań partnerem Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich
Instytucją odpowiedzianą za treść informacji jest Ogólnopolskie Stowarzyszenie Przetwórców i Producentów Produktów Ekologicznych „POLSKA EKOLOGIA”