Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego reprezentował Dyrektor Zbigniew Micał wraz z pracownikami. Nie zabrakło również innych przedstawicieli reprezentujących sektor rolniczy z województwa podkarpackiego takich, jak m.in. Podkarpacka Izba Rolnicza, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa, czy Urząd Marszałkowski.
Nasi pracownicy mieli możliwość uczestniczyć w sesji sieciującej pt. „Dni pola – jak wykorzystać potencjał spotkań bezpośrednich i udział naukowców”. Panel zgromadził przedstawicieli instytucji naukowych, doradczych oraz organizacji rolniczych, w trakcie którego, była możliwość porozmawiania oraz wymienienia się doświadczeniem.
Trzeci dzień Kongresu nasi pracownicy, poświęcili regionalnym produktom, prezentując szeroki wachlarz swoich osiągnięć w zakresie promocji produktów regionalnych. To wtedy wyróżniło się stoisko Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego, które tętniło życiem i cieszyło się sporym zainteresowaniem. Proziaki z masłem z czosnku niedźwiedziego czy pajdy chleba na zakwasie, podanego ze smalcem i ogórkiem kiszonym, kojarzące się z województwem podkarpackim podbiły kubki smakowe odwiedzających. Lokalne przysmaki zostały przygotowane przez Restaurację Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. Prezentowane były wyroby spożywcze tworzone zgodnie z naturalnymi recepturami, z poszanowaniem tradycji i lokalnych zasobów.
Producentami wyrobów, które również znalazły się na stoisku Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego byli m.in.:
– Zakład Mięsny „Ciak – Wyroby Tradycyjne” firma z długoletnią tradycją, słynąca z ręcznie wytwarzanych wędlin i kiełbas. Produkty powstają z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, bez konserwantów i sztucznych dodatków, co przyciąga smakoszy na lokalnych festiwalach kulinarnych.
– Pasieka „Maciejka” – przykład zrównoważonego pszczelarstwa i miłości do natury oferująca miody wielokwiatowe, lipowe, gryczane, a także produkty pszczele jak pyłek czy propolis, zachowując najwyższe standardy jakości.
– Leśna Serowarnia – mała, rodzinna manufaktura serów z terenów górskich Podkarpacia. Jej wyroby wyróżniają się autentycznością, smakiem wynikającym z naturalnych procesów dojrzewania oraz wykorzystywaniem mleka od lokalnych dostawców.
– Winnica Widokowa z Komborni – malowniczo położona na podkarpackich wzgórzach winnica, oferująca wina białe, różowe i czerwone. Łącząc nowoczesne technologie z tradycyjną uprawą winorośli.
– Domowe Przetwory Wójcik – gospodarstwo zajmuje się produkcją Powideł śliwkowych. Powidła smażone z dojrzałych śliwek węgierek z własnego sadu, bez dodatku konserwantów i cukru. Wytwarzane według rodzinnej receptury – smażone w kotle.
Oprac. i fot. Wiktoria Bober
PODR Boguchwała