Miejscem wydarzenia w dniu 4 sierpnia, był Zajazd Pastewnik w Przeworsku. Imprezę poprzedziła msza w Bazylice pw. Ducha Świętego w Przeworsku oraz nabożeństwo w intencji pracy pań z KGW. Następnie chlebowy korowód, poprowadzony przez orkiestrę dętą OSP z Majdanu Sieniawskiego, przeszedł na teren zajazdu. Tutaj wystąpiły zespoły artystyczne i obrzędowe prezentując kulturę i muzykę ludową.
W części chlebowej wydarzenia dokonano symbolicznego poświęcenia wypieczonych bochenków. Przedstawiciele samorządu podzielili chleb, który rozdano pośród zaproszonych gości i uczestników uroczystości. Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale reprezentował Zbigniew Micał Dyrektor PODR, a także Tadeusz Płoszaj Zastępca Dyrektora PODR. Przedstawicielem powiatu była Mariola Tomaszewska Kierownik PZDR Przeworsk.
Swoje stoiska przygotowały instytucje i organizacje współpracujące bezpośrednio z rolnictwem. To Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa biuro powiatowe w Przeworsku, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa OT w Rzeszowie, Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego placówka terenowa w Przeworsku, Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Przeworsku, Wojewódzki Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa w Rzeszowie OT w Przeworsku, Zakład Ubezpieczeń Społecznych Inspektorat w Przeworsku, a także Powiatowy Zespół Doradztwa Rolniczego w Przeworsku.
Podczas imprezy przygotowano ciekawą ofertę lokalnych wyrobów. To dania, potrawy i wypieki, które cieszyły się popularnością odwiedzających stoiska smakoszy. XVI Powiatowe Święto Chleba w Przeworsku było doskonałą okazją, by poznać kulinarną tradycję regionu oraz spróbować lokalnych specjałów.
Rafał Białorucki
PODR Boguchwała