Fioletową skórkę z fioletowym miąższem posiadały odmiany: Blue Congo, Blue Marlen, Purple, Herbe, Salad Blue, Rote Emma oraz Provita.
Czerwoną skórkę oraz czerwony miąższ posiadały odmiany Red Cardinal, Red Burgund. Konigsblue, i Blaue De Lamanch. Odmiany Ambo i Pink Gipsy to odmiany o białym miąższu i różowo-żółtej barwie skórki. Natomiast odmiana Barbara posiada kremowy miąższ oraz fioletowo-żółtą skórkę. Odmiana Rosagold posiada różową skórkę i żółty, intensywny kolor miąższu. Zaprezentowano także odmiany w typie sałatkowym, o podłużnym nieregularnym kształcie bulw z głębokimi oczkami. Pochodząca z Hiszpanii odmiana Fina de Gredos ma kremowy miąższ i blado różową skórką. Odmiana Uach posiada miąższ i skórkę w kolorze biało-fioletowym. Natomiast Roter Fingerling to odmiana o żółtym miąższu i bordowej skórce. Odmiana Cara posiadała biały miąższ oraz skórkę koloru żółtego z różowymi plamkami wokół oczek. Wysadzono także stare odmiany krajowe takie jak Atol i Pierwiosnek oraz zagraniczną Amerykański Wczesny.
Kolorowe ziemniaki to głównie odmiany barwy fioletowej i czerwonej, które w ostatnim czasie są mocno poszukiwane przez konsumentów, gdyż zawierają w sobie substancje prozdrowotne, zawierają one o wiele więcej antocyjanów – przeciwutleniających barwników roślin z grupy flawonoidów. Skórka kolorowych odmian jest twardsza, więc należy obierać je nieco grubiej. Po ugotowaniu odmiany zwykle nie tracą koloru miąższu, co z tym idzie, również swoich właściwości prozdrowotnych. Niektóre badania potwierdzają również, że odmiany o kolorowym miąższu, są mniej podatne na choroby (np. mokrą zgniliznę), właśnie ze względu na unikalny skład chemiczny m. in. dużą zawartość polifenoli. Odmian tych na polskim rynku jest kilka dostępnych. Nowością jest odmiana PROVITA, która 19 stycznia 2021 roku na posiedzeniu Komisji ds. rejestracji odmian ziemniaka została wpisana do Krajowego rejestru odmian ziemniaka. Jest to odmiana jadalna wczesna o niższej od odmian tradycyjnych plenności, fioletowej barwie miąższu, typie konsumpcyjnym sałatkowym do ogólnoużytkowego lekko mączystego, o przeciętnym smaku. Kolejnym ziemniakiem o fioletowych bulwach jest odmiana Blue Congo. Jest to jedna ze starych odmian ziemniaka. Ma ona kształt przypominający klasycznego ziemniaka. Jest to odmiana średnia do późnej. Kwitnie ona na fioletowo. Jest to odmiana mocno kojarzona z nazwą fioletowe truflowe ziemniaki, ze względu na dużą zawartość antocyjanów w skórce i w miąższu oraz charakterystycznym orzechowym smakiem. Bardzo rzadką na polskim rynku fioletową odmianą jest Mecklenburger Schecke. Jest to wczesny ziemniak o nierównomiernie wybarwionym miąższu barwy fioletowo- żółtej.Dostępne na rynku odmiany o czerwonej skórce i miąższu to Red Cardinal oraz Rote Emma. Rote Emma jest odmianą średnio wczesną. Skórka jej jest gładka i czerwona, natomiast miąższ może mieć barwę od czerwonej do różowej. Kształt jest podłużny i owalny. Red Cardinal ma czerwoną porowatą skórkę, a tuż pod nią znajduje się biała obwódka. Kształt jest owalny, a miąższ oczywiście czerwony. Odmiana ta jest średnio późna.
Sadzeniaki odmian o kolorowym miąższu są dostępne w sklepach internetowych oraz w gospodarstwach rolniczych. Bulwy można kupić również na placach targowych. Uprawa nie różni się w zasadzie od tradycyjnej metodyki, zarówno w integrowanej ochronie roślin jak i w amatorskiej uprawie. Bulwy sadzimy w drugiej połowie kwietnia lub na przełomie kwietnia i maja. Gleba powinna być dobrze doprawiona i jednorodnie spulchniona. Należy zapewnić ziemniakom odpowiedni przedplon (głównie rośliny z rodziny bobowatych) oraz ograniczyć ich udział w zmianowaniu do 20-25%, ze względu na nasilone występowanie chorób bakteryjnych i grzybiczych oraz jednostronne wykorzystanie składników pokarmowych przez roślinę. Jesienią i wczesną wiosną podczas uprawek stosuje się nawożenie organiczne i mineralne. Gleba powinna być wolna od chwastów oraz o dobrej wilgotności. Ze względu na słabszy wzrost części nadziemnej oraz mniejszy plon bulw odmian kolorowych, wystarczy rozstawa w rzędzie nawet co 30 cm. Po posadzeniu konieczne jest uformowanie redlin lub w przypadku mniejszych upraw systematyczne kopczykowanie. Regularnie należy również chronić rośliny przed stonką ziemniaczaną oraz zachwaszczeniem.
W integrowanej ochronie roślin ważny jest również dobór odmian, jednak w tym przypadku musimy się liczyć z obniżonym plonem oraz innymi gorszymi cechami odmianowymi. Plony odmian ziemniaków kolorowych są mniejsze. Niskie plony wynikają z faktu, że są to zwykle stare odmiany. Te nowsze na drodze hodowli uzyskały lepsze cechy, w tym właśnie wysoką plonotwórczość.
Ziemniaki kolorowe pod względem kulinarnym mają tak samo szerokie zastosowanie jak odmiany tradycyjne, dodatkowo ich piękny kolor, wpływa na podniesienie estetyki dań. Najlepiej jest je gotować w tzw. mundurkach – nie tylko zachowają wtedy wiele cennych witamin i minerałów, ale także intensywny kolor, który nieco blednie, gdy gotujemy obrane bulwy.
Anna Ciuba