Szczepionki bakteryjne soi kluczem do zdrowszych upraw i zrównoważonego rolnictwa

Szczepionki bakteryjne soi kluczem do zdrowszych upraw i zrównoważonego rolnictwa

Rolnicy rozpoczęli siewy soi, której uprawa w ostatnich latach dynamicznie się rozwija. Odpowiednie przygotowanie gleby oraz nasion jest kluczowe dla uzyskania dobrych plonów. Stąd wskazane jest zaszczepienie nasion bakteriami brodawkowatymi (Rhizobium japonicum) wiążącymi wolny azot z powietrza, co korzystnie wpływa na rozwój rośliny oraz poprawia jej odporność na stresy środowiskowe. Zaszczepienie nasion soi tymi bakteriami przed siewem jest szczególnie istotne w przypadku pól, gdzie soja nie była wcześniej uprawiana, ponieważ w takich glebach może brakować odpowiednich szczepów bakterii. Niezaszczepione nasiona mogą prowadzić do niedoboru azotu, co może skutkować słabszym wzrostem roślin, niższymi plonami oraz większą podatnością na choroby.

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info