Operacja realizowana jest w związku z wdrażaniem przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa poddziałania 1.2. „Wsparcie dla projektów demonstracyjnych i działań informacyjnych” w ramach działania „Transfer wiedzy i działalność informacyjna” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020. Pomoc przyznawana w ramach PROW 2014–2020 ma na celu upowszechnianie wśród rolników dobrych praktyk lub innowacyjnych rozwiązań stosowanych w ekologicznym systemie produkcji żywności.
W 2022 r. w ramach realizacji I etapu operacji zorganizowaliśmy wizyty na obiektach demonstracyjnych dla 97 beneficjentów w zakresie:
- Akwakultury, która miała miejsce w Gospodarstwie Rybackim Wacław Szczoczarz w Rytwianach (woj. świętokrzyskie). W trakcie dwóch wizyt uczestnicy w liczbie 15 osób zapoznali się z tematem demonstracji, której celem było pokazanie w praktyce możliwości ekologicznego chowu karpi w obiekcie stawowym typu karpiowego poprzez wdrożenie tego systemu chowu równolegle z systemem produkcji konwencjonalnej. Chów ten prowadzony jest zgodnie z wymogami ekologicznej akwakultury. Pokazano również jak prowadzić równolegle chów ekologiczny i konwencjonalny, jakie problemy mogą spotkać hodowcę i jak je rozwiązywać.
- Przetwórstwa:
a) zbóż,
b) mięsa,
c) mleka,
d) owoców oraz warzyw.
Wizyty odbyły się w trzech terminach w Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie, Oddział w Radomiu.
- W demonstracji w zakresie przetwórstwa zbóż, w której brało udział 45 osób, zapoznano się z technologią produkcji trzech ekologicznych produktów zbożowych tj. niskowyciągowej i całoziarnowej mąki orkiszowej oraz całoziarnowej mąki żytniej. Przedstawiony został cały proces technologii, tj.: przyjęcie zboża do magazynu, czyszczenie, przemiał, odsiewanie, sortowanie i przechowywanie gotowego produktu.
- W demonstracji w zakresie przetwórstwa mięsa uczestniczyła grupa licząca 7 osób. Zostali oni zapoznani z technologią produkcji dwóch ekologicznych produktów mięsnych tj. kiełbasy średnio rozdrobnionej, parzonej, wędzonej oraz kiełbasy średnio rozdrobnionej, parzonej. Zostały uwzględnione dobre praktyki produkcyjne i higieniczne. Przedstawiony został cały proces: od wyboru rodzaju mięsa, jego obróbka, przyprawianie, wędzenie, parzenie oraz suszenie do uzyskania produktów końcowych.
- Grupa 15 osób wzięła udział w demonstracji dotyczącej przetwórstwa mleka. Zostali oni zapoznani z technologią produkcji dwóch ekologicznych produktów mlecznych tj. sera podpuszczkowego oraz sera ziarnistego typu cottage cheese. Uwzględnione zostały dobre praktyki produkcyjne i higieniczne. Przedstawiono cały proces produkcji serów tj. przyjęcie mleka, jego pasteryzacja, pakowanie i magazynowanie gotowego produktu.
- W demonstracji w zakresie przetwórstwa owoców oraz warzyw uczestniczyła 15-osobowa grupa. Został przedstawiony pokaz technologii produkcji naturalnie mętnego, pasteryzowanego soku jabłkowego otrzymanego z jabłek z produkcji ekologicznej. Uczestnicy zostali zapoznani z całym jego procesem od: wyboru odpowiednich odmian jabłek z upraw ekologicznych poprzez przebieranie, mycie, rozdrabnianie, tłoczenie, pasteryzację, chłodzenie i pakowanie gotowych produktów.
Pragniemy serdecznie podziękować Dyrekcji oraz Kadrze Pedagogicznej ZS CKR im. Jana Pawła II w Brzostku, ZS CKR im. Władysława Szafera w Rzemieniu, ZSA w Ropczycach za aktywną pomoc w realizacji tego etapu operacji.
Opracował: Grzegorz Makara – koordynator projektu
PODR Boguchwała