owoców, które wykorzystywane są często do celów dekoracyjnych.
Jarzębina to popularne drzewo, ciekawe ze względu na pokrój, wygląd, a także łatwe do uprawy. Odporna na mróz i suszę, dobrze rośnie zarówno w cieniu, jak i w słońcu. Roślina jest sadzona w parkach, wzdłuż alejek, przy drogach i szkołach. Osiąga 5-10 m wysokości, kwitnie od maja do czerwca. Swoje właściwości lecznicze zawdzięcza głównie owocom, posiada znaczne ilości karotenu, nawet więcej niż marchewka, bogata w witaminę C, dlatego można ją wykorzystywać jako lekarstwo w walce z grypą lub przeziębieniem. Warto ją spożywać w okresie obniżonej odporności, w ten sposób wzmocnić swoją odporność i uniknąć choroby.
Owoce jarzębiny to skarbnica witamin (A, C, E, B, K, PP), soli mineralnych, kwasów organicznych, garbników, zawierają także antocyjany, które są barwnikami o cechach antyoksydacyjnych. Posiadają właściwości przeczyszczające, moczopędne, przeciwzapalne, pomagają osobom, które borykają się ze stanami zapalnymi nerek, kamicy nerkowej zapaleniem wątroby lub nieżytem żołądka.
Co można zrobić z jarzębiny?
Pamiętać należy, że tych pięknie wybarwionych owoców, w kolorze czerwono-pomarańczowym o słodko-kwaśnym smaku nie należy jeść na surowo, ponieważ zawierają kwas parasorbowy, który jest toksyczny w większych dawkach. Po zjedzeniu kilku owoców mogą wystąpić wymioty, biegunka i bóle głowy. Natomiast już w formie przetworzonej np. w postaci dżemów, konfitur smakują wyśmienicie.
Zebrane owoce jarzębiny dobrze jest przed użyciem przemrozić w zamrażarce lub zbierać po pierwszych przymrozkach. Po tych zabiegach jarzębina traci znaczną część goryczki i ma łagodniejszy smak.
Przetwory z jarzębiny to rarytasy znane już w kuchni staropolskiej, tj. dżemy, powidła, konfitury stosowane były do wykwintnych dań z dziczyzny, drobiu czy dzikiego ptactwa.
Jarzębinę można suszyć na słońcu, a następnie dodawać ją do herbaty, sosów czy nalewek. Owoce jarzębiny mogą być dodatkiem do różnych mięs pieczonych, sosów, sałatek lub surówek. Stanowią również element dekoracyjny do tortów i ciast.
Dużą popularnością cieszą się liczne przepisy na nalewki z jarzębiny na bazie alkoholu.
Region Bieszczadów, a zwłaszcza teren powiatu leskiego, obfituje w drzewa jarzębinowe. Jarzębina sadzona jest często przez właścicieli gospodarstw agroturystycznych, gdzie wykorzystywana jest do sporządzania różnego rodzaju przetworów, które później stanowią doskonałą reklamę tychże gospodarstw dla przebywających gości.
Smakołyki z „jarząbu zwyczajnego” można spróbować m.in. w gospodarstwach agroturystycznych prowadzonych przez panie Bożenę Wisłę i Krystynę Wronowską, które są laureatkami wielu konkursów kulinarnych, gdzie zdobyły liczne nagrody i dyplomy za produkty tradycyjne i regionalne.
Ewa Winiarczyk PZDR Lesko
Źródło:
Sekrety - zdrowia.org,
poradnikzdrowia.pl,
moje gotowanie.pl,
naturalnieozdrowiu.pl