Prof. dr hab. Stanisław Pluta z Instytutu Ogrodnictwa – Państwowego Instytutu Badawczego (InHort), realizując wraz z zespołem program hodowlany czarnej porzeczki, wyhodował 10 odmian charakteryzujących się wyższą plennością oraz lepszą odpornością na groźne choroby i szkodniki. Efekty intensywnej pracy hodowców ze Skierniewic będzie można zobaczyć od tego roku na kolekcji roślin jagodowych PODR. W ramach współpracy Ośrodka z Instytutem Ogrodnictwa przekazano 9 odmian czarnej porzeczki. Posadzone odmiany to: Tisel, Tiben, Tines, Ores, Ruben, Gofert, Tihope, Polares oraz Polben.
Odmiany polskiej hodowli, ze względu na wysoką wartość produkcyjną, są chętnie wybierane zarówno przez polskich, jak i zagranicznych plantatorów. Uprawa polskich odmian porzeczki czarnej hodowli IO w znacznym stopniu przyczynia się do wysokiej pozycji polskiego sadownictwa.
Owoce porzeczki czarnej są źródłem cennych związków odżywczych, zdrowotnych i leczniczych. Nadają się zarówno do spożycia na świeżo jak i do przetworów. Zawierają dużo minerałów (żelaza, wapnia, fosforu, potasu, sodu) oraz witamin C, K i A - przez co pozytywnie wpływają na nasz układ odpornościowy. Dodatkowo, te smaczne i ciemne owoce bogate są w antyoksydanty. Poza walorami spożywczymi, którymi obdarzają nas owoce o początkowo kwaśno-słodkim, a w pełni dojrzałości słodszym, silnie aromatycznym miąższu rośliny te dostarczają nam również surowców leczniczych, w postaci liści i owoców.
Właściwości porzeczki czarnej:
Czy wiedzieli Państwo, że czarna porzeczka znana jest również pod regionalnymi nazwami, takimi jak: smrodina, smrodynia czy smrodyńki?