Ze względu na większą wrażliwość na mróz, brzoskwinia wymaga miejsca osłoniętego od przeciągów. Najlepiej nadaje się pod uprawę tego gatunku miejsce osłonięte od północy i wschodu.
Dla brzoskwini najlepsza jest południowa, południowo-zachodnia lub zachodnia wystawa. Ta ostatnia opóźnia rozwój pąków, co może być korzystne w przypadku wystąpienia silniejszych przymrozków wiosną. Brzoskwinie można uprawiać wzdłuż murów, ogrodzeń, wtedy też odpowiednio kształtuje się ich koronę.
Unikać należy ocienionych miejsc, niecek oraz zastoisk mrozowych, dolin rzek i potoków. Na równinach łatwo sprawdzić czy wybrane miejsce nadaje się pod brzoskwinie. Jeśli wieczorem mgła gromadzi się nad danym terenem, to takie miejsce nie nadaje się pod uprawę brzoskwini. Będzie ono sprzyjać rozwojowi chorób grzybowych oraz wymarzaniu pąków.
Należy unikać gleb ciężkich i zlewnych. Ziemia powinna być utrzymana w dobrej kulturze, przepuszczalna o głębokim profilu. Woda powinna znajdować się 1,8 metra poniżej poziomu gruntu. Przed sadzeniem brzoskwini glebę dobrze jest wymieszać z rozłożonym kompostem. Odczyn utrzymywać należy w okolicy obojętnego.
Niemniej ważnym zabiegiem jest wzbogacenie gleby pod brzoskwinię o nawóz naturalny. Najlepiej do tego celu nadaje się dobrze rozłożony obornik. Zamiast niego można dać kompost lub nawóz zielony, który zostanie wymieszany z glebą przed sadzeniem drzew.
Sprawdzanie odczynu oraz zasobności gleby w składniki pokarmowe można wykonać w Okręgowej Stacji Chemiczno-Rolniczej. Próbki pobiera się z głębokości 30-40 cm. Sam odczyn można oznaczyć za pomocą płynu Helliga, który jest do nabycia w sklepach ogrodniczych i internetowych.
Brzoskwinia, tak samo jak leszczyna, najlepiej rośnie w glebie o odczynie zbliżonym do obojętnego (6,2-6,8 pH).
Oprócz odpowiedniego nawożenia istotne znaczenie ma też oczyszczenie ziemi z pędraków, których zbyt wielka ilość może uszkodzić korzenie młodych drzew.
Zagrożeniem dla młodych drzew są też gryzonie, które uszkadzają korzenie, doprowadzając często do uschnięcia drzewka.
W przydomowym ogrodzie zanim sięgnie się po chemiczne środki ochrony roślin, najlepiej wykorzystać naturalne sposoby walki ze szkodnikami.
Zruszenie gleby kilka razy w ciągu roku sprawi, że pędraki zostaną odsłonięte i wybrane przez ptaki. Jako przedplon można wysiać mieszankę roślin z gryką i aksamitką, którą przeorujemy jesienią. Gryka poprzez wydzielanie tanin do gleby skutecznie ogranicza rozwój pędraków. Przeciwko gryzoniom stosuje się substancje gryzoniobójcze, w taki sposób aby nie dopuścić do przypadkowego spożycia trucizny przez postronne zwierzęta.
Najbezpieczniejszym terminem sadzenia i przesadzania brzoskwini jest wiosna. Sadzenie o tej porze roku zmniejsza ryzyko uszkodzenia drzewka przez mrozy. W razie konieczności sadzenia jesienią, należy korzenie okryć usypując kopczyki z ziemi wokół pnia.
Brzoskwinie wymagają przewiewu, więc mimo dość wątłej korony jaką tworzą, zaleca się sadzenie w rozstawie minimum 6x4 m, aby zapewnić cyrkulację powietrza.
Koronę brzoskwini prowadzi się bez przewodnika. Polecane w Integrowanej Produkcji są korony kotłowe. W przypadku sadzenia brzoskwini przy murach od południowej strony - można prowadzić brzoskwinie w formie szpalerowej (tzw. palmety), wtedy stosuje się mniejszą rozstawę.
Rozłożenie ściółki wokół drzewa na grubości 10-15 cm ogranicza wyrastanie chwastów i parowanie wody z gleby. Jako materiał naturalny można stosować:
Brzoskwinie zawiązują pąki kwiatowe na pędach jednorocznych. Dlatego należy je co roku ciąć, aby tych jednorocznych przyrostów była odpowiednia ilość w każdym sezonie. Wykonuje się je w okresie kwitnienia i później uzupełniające u starszych okazów w czerwcu i lipcu.
Brzoskwinie, u których dopuści się do nadmiernego owocowania, w kolejnym roku praktycznie nie mają kwiatów. Często dochodzi do złamania konarów pod wpływem ciężaru dojrzewających owoców.
Można temu zapobiegać poprzez redukcję zawiązków, gdy mają wielkość orzecha laskowego. Mniej więcej co około 15 cm powinien znajdować się owoc.
Uprawa brzoskwini w przydomowym ogrodzie na Podkarpaciu może być nie tylko satysfakcjonującym hobby, ale również źródłem zdrowych i aromatycznych owoców. Kluczem do sukcesu jest dostosowanie technik pielęgnacyjnych do warunków klimatycznych regionu oraz troskliwa opieka nad drzewami przez cały rok. Choć brzoskwinia wymaga nieco więcej uwagi, jej wdzięczność w postaci obfitych plonów jest tego warta.
Oprac.
Monika Capińska
PODR Boguchwała