Sukces Podkarpackiego Bazarku
Formuła handlu bezpośredniego zainicjowana 3 lata temu – od lokalnych rolników i producentów – do robiącego zakupy, sprawdziła się. W Boguchwale na bazarkowych stołach królowały regionalne produkty i lokalne smaki. Kupujący znaleźli tutaj wyśmienite wędliny, świeżo wypiekane chleby, doskonałe sery i tradycyjne specjały. W ofercie owoce, warzywa, przetwory, naturalne soki i miody. To pokazuje, że inicjatywa handlu bezpośredniego rozwija się dynamicznie.
Święty Marcin – patron winiarzy
W Boguchwale (23 listopada) uhonorowano patrona winiarzy, św. Marcina. Przez teren bazarku przeszedł kolorowy korowód. Jego centralnym punktem była beczka z moszczem. Orszak wniósł beczkę w towarzystwie i oprawie muzycznej Zespołu Pieśni i Tańca „Kompanija” z Boguchwały.
Na scenie o godz. 11.11 nastąpiła symboliczna przemiana moszczu w wino. Pośród środowiska winiarzy to „magiczna godzina”. Jest nawiązaniem do legendy świętego Marcina z San Martino Tours, któremu przypisuje się cud przemiany wody w wino. Stąd jego związek z sektorem winiarskim. Jest uważany za patrona winiarzy i sommelierów.
Produkty z podkarpackich winorośli
W namiocie dedykowanym podkarpackim winnicom wszyscy chętni mogli porozmawiać z producentami, dowiedzieć się o historii podkarpackich winnic oraz coraz bardziej popularnej enoturystyce.
Pakiet degustacyjny pozwolił na poznanie oferty Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia. Obecne były winnice „Alabaster”, „Granice”, „Manufaktura Win”, „Wiarus”, „Winnice Przeworskie”. W ofercie namiotu również dania z gęsiny. Tutaj każdy z gości mógł odnaleźć swój smak i spróbować potraw. W sąsiedztwie smakowite produkty, tj. sery oraz wyroby garmażeryjne i masarskie.
Wybrano najładniejsze stoisko bazarku
W Boguchwale przeprowadzono konkurs „Najpiękniejsze Stoisko Bazarkowe”. Celem konkursu było wyłonienie najładniejszego i najciekawiej zaaranżowanego stoiska. W swoim wystroju uwzględniał on elementy związane ze świętem św. Marcina. Uczestniczyło aktywnie 15 wystawców: rolnicy, przedsiębiorcy, KGW, a także rękodzielnicy.
Kapituła konkursu oceniając atrakcyjność wizualną, oryginalność stoiska, pracochłonność oraz sposób prezentacji stoiska, przyznała 1 miejsce dla Janiny Olszańskiej (Przetwory z Krasiczyna), 2 miejsce otrzymał Marcin Żuraw (Wiklina Sarzyna Cuda z Wikliny), 3 miejsce dla Marii Potocznej (Wara). Najlepsi w konkursie otrzymali nagrody finansowe ufundowane przez PODR w Boguchwale.
Potrawy z gęsiny na nasze talerze
Podczas imprezy w Boguchwale upowszechniano również walory zdrowotne i smakowe podkarpackiej gęsiny. Służył temu konkurs kulinarny „Najlepszy Produkt Podkarpacki z Gęsiny”. Jego uczestnikami były koła gospodyń wiejskich oraz stowarzyszenia. Konkurs promuje i popularyzuje tradycje kulinarne.
Komisja degustując potrawy z gęsiny, oceniła walory smakowe i estetykę przygotowanych potraw. W ocenia istotna była oryginalność i związek z regionem. Kapituła konkursu, przyznała 1 miejsce dla KGW Chotylub za faszerowaną pieczoną gęś, 2 miejsce dla KGW Nowy Borek za uda gęsie w sosie porzeczkowo-winnym, 3 miejsce dla KGW Równe Babki w Łękach Górnych za udka faszerowane.
Konkursowe jury przyznało także wyróżnienia dla KGW w Dachnowie za mączkę z gęsi po dachnowsku oraz KGW w Wydrzu za pierogi z gęsiną. Dla najlepszych w konkursie, PODR w Boguchwale ufundował nagrody finansowe.
Młodzi na tropie gęsi
PODR w Boguchwale nie zapominał o najmłodszych uczestnikach bazarku. Na terenie ośrodka została rozegrana gra terenowa dla dzieci pod nazwą „Szukamy Gęsi”. Zespoły złożone z dzieci w wieku od 6 do 11 roku życia wraz z pełnoletnim opiekunem; posługując się kartą i mapą musieli odnaleźć punkty, wykonać zadania, a także przykleić naklejki z gąskami na karcie. Taki komplet naklejek, upoważniał uczestników do odebrania upominku.
Gęsie pipki szefowej kuchni
Restauracja PODR w Boguchwale to doskonały przykład promocji regionalnych dań i dziedzictwa kulinarnego. Jej celem jest zachęta mieszkańców województwa do odkrywania nowych smaków, jak również popularyzacja tradycji kulinarnych naszego województwa.
Podczas wydarzenia „Gęsina i Młode Wina na Świętego Marcina” szefowa kuchni serwowała smakowite dania z gęsiny. Goście smakowali popularne gęsie pipki, pierogi z gęsiny, gęsią tuszkę oraz rogale świętomarcińskie z własnego wypieku.
Oprac. i fot. Rafał Białorucki
PODR Boguchwała