W wydarzeniu wzięli udział m.in.: wojewoda podkarpacki Ewa Leniart, prezes Podkarpackiej Izby Rolniczej Stanisław Bartman, wiceburmistrz Boguchwały Justyna Płacha-Adamska, zastępca dyrektora Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa Magdalena Rożek, a także przedstawiciele instytucji pracujących na rzecz rolnictwa, stowarzyszeń i kół gospodyń wiejskich oraz podkarpackich mediów.
Konferencję poprowadził dyrektor PODR, Robert Pieszczoch, dla którego spotkanie było również doskonałą okazją do złożenia najlepszych życzeń wszystkim paniom w dniu ich święta. Natomiast wojewoda podkreśliła, że organizowane każdego roku właśnie 8 marca konferencje już na trwałe wpisały się w kalendarz wydarzeń organizowanych przez Ośrodek w Boguchwale i dotyczą zawsze ważnych kwestii społecznych.
Ewa Leniart złożyła również wszystkim kobietom najserdeczniejsze życzenia wielu sukcesów, zarówno w życiu zawodowym, jak i prywatnym.
Nawiązując do tematu konferencji zaznaczyła, że – Każdego dnia w wielu domach wyrzucane jest jedzenie, do produkcji którego trzeba było wykorzystać określone ilości wody oraz energii. Zwykle kupujemy za dużo, nasze zakupy są nieprzemyślane i nierzadko w koszyku lądują przypadkowe produkty, zabrane ze sklepowych półek pod wpływem impulsu. Warto rozmawiać o tym jak można temu zapobiec, jak zminimalizować ilość produkowanych odpadów, jak mądrze planować zakupy żywieniowe, aby wszystko miało swoje zastosowanie. Często niewielkie zmiany nawyków, mają ogromne znaczenie dla naszego środowiska, bowiem troszcząc się o nie – troszczymy się przede wszystkim o siebie i naszych najbliższych.
Uczestnicy mieli okazję zapoznać się z prezentacją dobrych nawyków niemarnowania żywności i sposobami, które warto wykorzystać w codziennym życiu, przedstawioną przez Pawła Gradowskiego, pasjonata kuchni polskiej.
Z bardzo dużym zainteresowaniem spotkała się również prelekcja dotyczącą niekonwencjonalnego wykorzystania odpadów żywnościowych w dietetyce i kosmetologii przygotowana przez prodziekan ds. dietetyki WSZiI Urszulę Bindugę (Nie wyrzucaj – wykorzystaj!). – Z resztek po wielu produktach spożywczych można zrobić użytek. Dawniej było to normą. Poprzednie pokolenia korzystały z darów natury „do końca”. Współcześnie mówi się o kuchni zero waste.
Wydarzenie zostało zorganizowane przez Dyrektora Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale i Prezesa Podkarpackiej Izby Rolniczej przy współpracy Wojewody Podkarpackiego.
Redakcja