Zbigniew Micał, dyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale, otwierając konferencję, przedstawił uczestnikom zaangażowanie Ośrodka w budowanie relacji z producentami żywności. Podkreślił również istotną rolę, jaką odgrywa działający już od trzech lat Podkarpacki Bazarek w marketingu i promocji lokalnych produktów.
Po wprowadzeniu przez Dariusza Kamińskiego z Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich do problematyki związanej z możliwościami rozwoju rynku produktów regionalnych i tradycyjnych, uczestnicy wysłuchali dwóch interesujących wykładów. Pierwszy, dotyczący idei mini przetwórstwa w Rolniczym Handlu Detalicznym, wygłosił mgr inż. Sebastian Siarkowski. Drugi wykład, poświęcony kiszonkom jako sposobowi na zrównoważone przetwórstwo i zdrową żywność na rynku produktów tradycyjnych i lokalnych, a także korzyściom dla rolników i konsumentów, przedstawiła dr Anna Wrzodak. Oboje prelegenci reprezentowali InHort Instytut Ogrodnictwa, Państwowy Instytut Badawczy w Skierniewicach.
Sebastian Siarkowski omówił istotne z punktu widzenia producentów żywności aspekty związane z rozwojem gospodarstw, m.in. jak mini przetwórstwo pozwala wykorzystać lokalne surowce, skracać łańcuchy dostaw zwiększając jednocześnie dochody i minimalizując straty, a także z bezpieczeństwem i jakością poprzez wdrażanie HACCP zapewniającym zgodność z przepisami, a także zwiększającym zaufanie konsumentów do produktów. Podkreślił w swoim wystąpieniu, że Rolniczy Handel Detaliczny umożliwia legalną sprzedaż przetworzonych i nieprzetworzonych produktów rolnych, a mini przetwórstwo pozwala promować gospodarstwo jako producenta lokalnej i zdrowej żywności.
Dr Anna Wrzodak w swoim wystąpieniu prezentując wartości odżywcze kwaszonych surowców roślinnych, podkreślała korzystny wpływ spożywania produktów fermentowanych na organizm człowieka. Uczestnicy dowiedzieli się z prelekcji, jak kształtuje się rynek tradycyjnych i regionalnych produktów fermentowanych i dlaczego warto zachęcać do nich zarówno producentów, jak i konsumentów.
Zagadnienia promocji i marketingu produktów tradycyjnych i lokalnych zaprezentował Dariusz Kamiński, odwołując się do Podkarpacia jako lidera produkcji żywności zarejestrowanej na Krajowej Liście Produktów Tradycyjnych, pokazując atuty regionalnej kuchni i możliwości rozwoju rynku spożywczych produktów lokalnych o wyjątkowych walorach smakowych i zdrowotnych.
Miłym akcentem konferencji było stoisko z wyrobami wędliniarskimi, zorganizowane przez rodzinną masarnię z Wierzawic, z udziałem Weroniki i Zygmunta Osip. Uczestnicy mieli okazję skosztować swojskich wiktuałów, wytworzonych według kilkudziesięcioletnich receptur, spośród których aż pięć znajduje się na Liście Produktów Tradycyjnych z Podkarpacia.
Zaangażowanie uczestników w dyskusję oraz liczne pytania świadczyły o dużym zainteresowaniu tematyką konferencji. Spotkanie umożliwiło zebranym zarówno zdobycie nowej wiedzy, jak i wymianę doświadczeń.