Konferencje otworzył zastępca dyrektora dr inż. Janusz Kilar. Wykłady przeprowadziły panie z SGGW w Warszawie dr hab. Ewa Lange oraz dr inż. Aleksandra Kołota.
W trakcie wykładów słuchacze dowiedzieli się m.in. w jaki sposób planować żywienie, aby wzmocnić odporność tak ważną w czasie pandemii. Pani dr inż. Aleksandra Kołota omówiła co wpływa na prawidłową pracę układu odpornościowego i jak pandemia zmieniła sposób żywienia Polaków.
W kolejnym wykładzie pani dr hab. Ewa Lange omówiła znaczenie czynników żywieniowych w zespole przewlekłego zmęczenia.
Aktualnie w dobie pandemii, zwiększonej zachorowalności i jednocześnie zmniejszonej odporności naszych organizmów prelegentki wskazały na co powinniśmy zwrócić szczególną uwagę w swojej diecie, aby pozytywnie wpłynąć na nasz stan zdrowia i wzmocnić układ immunologiczny.