To już 28 edycja tej popularnej imprezy, w której uczestniczyli rolnicy, leśnicy, producenci żywności, hodowcy zwierząt. Przez dwa dni (27-28 lipca) na placu przy Zespole Szkół Technicznych i Artystycznych w Lesku przygotowano ponad dwieście stoisk dla odwiedzających. Chętni mogli zakupić ekologiczną żywność z podkarpackich gospodarstw oraz uczestniczyć w prezentacjach i degustacjach kulinarnych potraw z naszego regionu.
Impreza w Lesku ma długoletnią tradycję i wyjątkową atmosferę. Wiele osób przyjeżdża celowo na Agrobieszczady. Zwiedzając Bieszczady zatrzymują się w Lesku. Na miejscu poznają niepowtarzalny smak produktów rolnych i spożywczych z lokalnych gospodarstw i zakładów. To ważne, gdyż bieszczadzki obszar wiejski może pochwalić się tym co smaczne i dobre. Agrobieszczady to atrakcja i ciekawa propozycja w środku sezonu turystycznego – powiedział Czesław Siekierski Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Targom towarzyszył kiermasz rękodzieła, rzemiosła ludowego, a także roślin ozdobnych i bylin. Swoje potrawy i nalewki prezentowały Koła Gospodyń Wiejskich z całego województwa. Można było zobaczyć wystawę zwierząt, sprzętu rolniczego i ogrodniczego. Własne stoisko zaprezentował Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego – PZDR Lesko. Całość wydarzenia dopełniły występy zespołów folklorystycznych i obrzędowych, tworząc wyjątkową atmosferę kultury i tradycji.
Zbigniew Micał Dyrektor PODR w Boguchwale uczestniczył w pracach komisji konkursowej powołanej do wyboru „Najciekawszego stoiska wystawowego”. Jedną z nagród w konkursie wręczył Tadeusz Płoszaj Zastępca Dyrektora PODR w Boguchwale. – Ocenialiśmy wygląd zewnętrzny stoisk wystawienniczych, profesjonalizm prezentacji, liczyła się także pomysłowość i kreatywność w aranżacji stoiska, jakość i różnorodność materiałów z których wykonano stoisko, jak również różnorodność prezentacji wystawowej – podsumował Zbigniew Micał Dyrektor PODR w Boguchwale.
Podczas targów ogłoszono także wyniki w konkursach „Najładniejsza stawka w grupie owiec i kóz”, „Na Kulinarnym Szlaku Polski Wschodniej” oraz „Podkarpackie Smaki Myśliwskie” (kategorie dania i potrawy z dziczyzny, wyroby wędliniarskie z dziczyzny oraz napoje regionalne i produkty z runa leśnego). Wręczono nagrody w konkursie „Bezpieczny Rolnik – Bezpieczna Wieś”. Przeprowadzono również konkurs kulinarny „Bitwa Regionów”.
Gratulujemy wszystkim nagrodzonym. Dziękujemy organizatorom za współpracę. Targi Agrobieszczady 2024 to ważne wydarzenie kulturalne i społeczne. Jest doskonałym miejscem do nawiązywania kontaktów, wymiany doświadczeń oraz promowania bogactwa kulturowego i tradycji Podkarpacia. Ma niewątpliwy wpływ i znaczenie na rozwój regionu. Systematycznie rośnie liczba uczestników oraz wystawców, których w tegorocznej edycji było 230.
Oprac. Rafał Białorucki
PODR Boguchwała