Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2021
Zapraszamy do udziału w XX edycji ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” 2021 na najlepszy regionalny i tradycyjny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i tradycyjną.
Celem konkursu jest
- identyfikacja regionalnych produktów i dań oraz ich promocja,
- przygotowanie producentów do uczestniczenia w systemach jakości żywności, zarówno na szczeblu unijnym, jak i krajowym,
- zachęcenie rolników i właścicieli lokalnych firm do korzystania z dorobku polskiego dziedzictwa kulinarnego w celu wzbogacenia swojej oferty rynkowej.
Zasady konkursu
Konkurs ma charakter otwarty. Przystąpić może do niego każdy producent wyrobów regionalnych i tradycyjnych, spełniających kryteria regulaminowe.
Organizatorem centralnym Konkursu, odbywającego się pod Patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Marszałków Województw, jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego w partnerstwie ze Związkiem Województw RP i ośrodkami doradztwa rolniczego.
Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są urzędy marszałkowskie i wojewódzkie ośrodki doradztwa rolniczego. Powołane są dwie komisje konkursowe pracujące na szczeblach regionalnych: jedna zajmująca się lokalnym i regionalnym produktem żywnościowym, druga – daniami i potrawami regionalnymi.
Ponadto powołana jest Kapituła Krajowa, która przyznaje statuetki „Perła” produktom i daniom wybranym spośród nominowanych w czasie finałów regionalnych. O nominację mogą ubiegać się produkty nagrodzone i wyróżnione w poprzednich edycjach konkursu w danym regionie.
Konkurs przebiega dwuetapowo:
1. W pierwszym etapie – w czasie finałów regionalnych – wyłaniani są laureaci w czterech kategoriach: produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, napojów i innych produktów oraz w kategorii: najlepsze dania i potrawy regionalne i tradycyjne.
2. Drugi etap konkursu to wybór dokonany przez Krajową Kapitułę Konkursu – spośród produktów nominowanych w regionach – najlepszych produktów oraz potraw i dań do prestiżowej nagrody konkursu „PERŁA ”, które – razem z nagrodą “Klucz do Polskiej Spiżarni” – są wręczana na Wielkim Finale Konkursu.
Warunkiem udziału w konkursie jest przesłanie do 25 czerwca 2021 roku wypełnionej karty zgłoszenia na adres:
PODR Boguchwała
ul. Suszyckich 9
36-040 Boguchwała
z dopiskiem Konkurs „Nasze Kulinarne Dziedzictwo 2021” i e-mailem na: katarzyna.czukiewicz@podrb.pl
Finał wojewódzki Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” odbędzie się
25 lipca 2021r w Medyni Głogowskiej.
Wielki Finał XX edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” 3 października 2021 r., w trakcie Targów Smaki Regionów w Poznaniu w pawilonie 11 (tzw. Iglica).
Targi Smaki Regionów 2-4.10.2021
Szczegółowe informacje o Konkursie na stronie: http://www.produktyregionalne.pl/ w zakładce NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO.