Wyniki – kategoria ROLNICY
I miejsce Mistrz Wojewódzki: Mirosław Gnida gospodarstwo rolne Sadkowa Góra (pow. mielecki).
Gospodarstwo o pow. 50 ha specjalizuje się w produkcji roślinnej oraz hodowli trzody chlewnej tworząc zrównoważony system gospodarowania oparty na samowystarczalności paszowej. W strukturze zasiewów dominują zboża gł. pszenica, pszenżyto i jęczmień ozime oraz soja, kukurydza i buraki cukrowe. W gospodarstwie uzyskiwana jest wysokość plonów znacznie przewyższająca średnie krajowe (150 %). Uprawy stanowią gł. element paszowy w hodowli trzody chlewnej rasy PBZ w cyklu zamkniętym. Obecnie w gospodarstwie jest stado loch liczące 45 szt. od których rocznie odchowanych jest ponad 800 szt. tuczników o masie ponad 120 kg. Gospodarstwo jest sukcesywnie unowocześniane poprzez inwestycje w park maszynowy oraz budynki inwentarskie, wyróżnia się osiąganymi efektami ekonomicznymi i zastosowaniem nowoczesnych technologii w zakresie rolnictwa precyzyjnego.
II miejsce Mistrz Wojewódzki: Robert Sówka gospodarstwo rolne Dynów (pow. rzeszowski).
Gospodarstwo o pow. 63 (TUZ 36 ha i GO 27 ha). Gospodarstwo specjalizuje się w hodowli bydła mięsnego rasy Hereford. Obecnie stado liczy 20 szt. mamek, 23 szt. odsadków, łącznie 45 szt. (2 dorosłe buhaje). Zwierzęta hodowane są w sposób ekstensywny, gdzie gł. składnikiem paszy jest trawa pastwiskowa i siano. Dzięki temu utrzymywane są w podwyższonym poziomie dobrostanowym. W gospodarstwie na gruntach ornych uprawiane są: pszenica ozima, owies, soja oraz ziemniaki. Uzyskiwane plony uprawianych roślin znacznie przewyższają średnie krajowe plony.
Wyróżnienie: Tomasz Ancygier gospodarstwo rolne Potakówka (pow. jasielski).
Gospodarstwo o pow. 70 ha specjalizuje się wyłącznie w produkcji roślinnej. Uprawiane są gł. rośliny: pszenica ozima, rzepak ozimy, soja, ziemniaki, buraki ćwikłowe. Ziemniaki i buraki ćwikłowe są konfekcjonowane w gospodarstwie i sprzedawane odbiorcom indywidualnym i dużym firmom. Uzyskiwane plony uprawianych roślin znacznie przewyższają średnie krajowe plony.
Wyróżnienie: Michał Malec gospodarstwo rolne Tyniowice (pow. jarosławski).
Gospodarstwo o pow. 100 ha specjalizuje się w produkcji roślinnej. Uprawiane są głównie rośliny: pszenica ozima, rzepak ozimy, kukurydza, soja, buraki cukrowe. Uzyskiwane plony uprawianych roślin znacznie przewyższają średnie krajowe plony.
Wyniki – kategoria FIRMY
I miejsce Mistrz Wojewódzki: Masarnia OSIP S.C. Zygmunt i Kamil Osip Wierzawice (pow. leżajski).
Rodzinna firma z wieloletnią tradycją, specjalizującą się w rzemieślniczym, tradycyjnym przetwórstwie mięsa. Masarnia została zarejestrowana w 2009 r. Do produkcji wyrobów używa mięsa i surowców pochodzących z lokalnych gospodarstw. Wyroby powstają na bazie starych, regionalnych receptur, z wykorzystaniem naturalnych metod przyprawiania, peklowania i wędzenia. W ofercie: kiełbasy swojskie, szynki wiejskie, boczki wędzone, pasztety, salcesony, polędwiczki wędzone oraz wyroby świeże tj. mięso mielone, garmażeryjne, peklowane. Cały proces produkcji odbywa się bez użycia sztucznych konserwantów i wzmacniaczy smaku. Wyroby baleron tradycyjny, polędwiczka wędzona, kiełbasa swojska i boczek wędzony są wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW. Masarnia działa w ramach systemu sprzedaży bezpośredniej jako działalność MOL. Prowadzi także działania edukacyjno-promocyjne realizując wizyty studyjne i pokazowe.
Wyróżnienie: Winnica „Zamkowa” Marek Stodółka Korczyna, (pow. krośnieński).
Funkcjonuje od 2002 r jest firmą rodzinną. Jej działalność polega na produkcji win gronowych pochodzących z upraw własnych na powierzchni 1,0 ha. Produkowane są wina: czerwone wytrawne, różowe półsłodkie, białe wytrawne. W winnicy uprawiane jest obecnie 6 gat. Winorośli. Roczna produkcja wina wynosi ok. 4 tys. litrów. Prowadzona jest działalność edukacyjna, przyjmowane są wycieczki, których uczestnicy zaznajamiani są z zasadami uprawy winorośli i produkcji win połączone z ich degustacją.
Wyróżnienie: Winnica „Dolina Sanu” Józef Bodziak Sanok (pow. sanocki).
Funkcjonuje od 2012 r. jest firmą rodzinną. Jej działalność to produkcja win gronowych pochodzących z upraw własnych na powierzchni 1,0 ha. Produkowane jest 8 odmian win: Cure, Regent, Rondo, Cabernet Dor, Segval Blanc, Hibernal, Solaris, Branca. W winnicy uprawiane jest obecnie 8 gat. Winorośli. Roczna produkcja wina wynosi ok. 4 tys. litrów. Prowadzona jest działalność edukacyjna, przyjmowane są wycieczki, których uczestnicy zaznajamiani są z zasadami uprawy winorośli i produkcji win połączone z ich degustacją.
Oprac. Grzegorz Makara
Fot. Rafał Białorucki
PODR Boguchwała