Stosowanie odpowiedniego i zdrowego materiału siewnego i sadzeniakowego jest podstawą do uzyskania optymalnego plonu.

Coraz więcej skrzypionek w zbożach

Z przeprowadzanych w ostatnim czasie lustracji zbóż ozimych i jarych w ramach prowadzonych doświadczeń na polu doświadczalnym PODR w Boguchwale (...)

podr

Przygotować siew pszenicy jarej

Pszenica jara jest zbożem umożliwiającym produkcję ziarna o wysokich parametrach jakościowych, ale ma duże wymagania środowiskowe i agrotechniczne, czyli jest (...)

Analiza sytuacji na rynku zbóż oraz cen pszenicy paszowej w woj. podkarpackim

Rok 2021 nie był korzystny pod względem warunków pogodowych dla uprawy pszenicy. Późna i zimna wiosna skutecznie hamowały wzrost roślin. (...)

podrb

Jakość ziarna pszenicy ozimej i jarej

Katarzyna Sitek

Gryka zwana hreczką

Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) zwana również hreczką należy do rodziny rdestowatych, jest jedną z wartościowszych roślin zbożowych uprawianych przez człowieka. (...)

Katarzyna Sitek

Jęczmień jary do browaru

Wzrost produkcji i spożycia piwa w naszym kraju w ostatnim latach spowodował, że wśród rolników obserwuje się coraz większe zainteresowanie (...)

Katarzyna Sitek

Żerują w zbożach na jesieni

Oprócz chwastów i chorób grzybowych poważnym zagrożeniem dla zasiewów zbóż ozimych są szkodniki. Stanowią one zagrożenie dla młodych roślin oraz (...)

Katarzyna Sitek

Pszenżyto ozime cieszy się niesłabnąca popularnością

W gospodarstwach, które dysponują słabymi glebami, o lekko kwaśnym odczynie, a potrzebują zbóż na cele paszowe warto postawić na uprawę (...)

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info