podrb

Jakość ziarna pszenicy ozimej i jarej

Katarzyna Sitek

Gryka zwana hreczką

Gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum) zwana również hreczką należy do rodziny rdestowatych, jest jedną z wartościowszych roślin zbożowych uprawianych przez człowieka. (...)

Katarzyna Sitek

Jęczmień jary do browaru

Wzrost produkcji i spożycia piwa w naszym kraju w ostatnim latach spowodował, że wśród rolników obserwuje się coraz większe zainteresowanie (...)

Katarzyna Sitek

Żerują w zbożach na jesieni

Oprócz chwastów i chorób grzybowych poważnym zagrożeniem dla zasiewów zbóż ozimych są szkodniki. Stanowią one zagrożenie dla młodych roślin oraz (...)

Katarzyna Sitek

Pszenżyto ozime cieszy się niesłabnąca popularnością

W gospodarstwach, które dysponują słabymi glebami, o lekko kwaśnym odczynie, a potrzebują zbóż na cele paszowe warto postawić na uprawę (...)

Katarzyna Sitek

Rzepak i zboża z katalogu CCA

Wybór odpowiedniej odmiany do siewu zawsze stanowi dla rolnika nie lada dylemat. Ponieważ niedługo żniwa i kolejne siewy, przed rolnikami (...)

Katarzyna Sitek

Dawka jakościowa azotu w pszenicy

Ponieważ połowa produkcji ziarna pszenicy w naszym kraju jest wykorzystywana przez przemysł spożywczy, głównie do wyrobu mąki i wypieku pieczywa (...)

Katarzyna Sitek, Anna Moskal

Postawić na kwalifikat

Przed nowym sezonem wegetacyjnym zastanawiając się nad wyborem odmiany do siewu czy sadzenia warto postawić na materiał kwalifikowany.

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info