Federalna Wystawa Hodowców Królików Czystej Krwi została zorganizowana przez Związek Hodowców Królików Czystej Krwi Kurhessen i Regionalny Związek Hodowców Królików Czystej Krwi Hessen-Nassau w Kassel. Patronat objął przewodniczący Komisji Spraw Zagranicznych niemieckiego Bundestagu - Michael Roth.
Celem operacji było zainicjowanie współpracy oraz stworzenie sieci kontaktów miedzy polskimi rolnikami (tym hodowcami królików), a kontrahentami zagranicznymi oraz przeniesienie dobrych praktyk na teren Podkarpacia w zakresie innowacji w technologii chowu. Celem wystawy było również poszerzenie wiedzy dotyczącej zarządzania stadem zwierząt hodowlanych, nowatorskich technologii oraz innowacyjnych rozwiązań w celu utrzymania ekonomicznej rentowności gospodarstw o profilu produkcji zwierzęcej.
W całych Niemczech w klubie hodowli królików zorganizowanych jest około 100 000 osób. Swoje sukcesy hodowlane prezentują regularnie na wystawach takich, jak: Bundesschau w Kassel. Na wystawie głównie dominowały: lwie głowy, karłowate satyny i niebiesko-szare wiedeńczyki - to poetycko brzmiące nazwy rasy królików. Ponadto, przedstawiciele stowarzyszeń przedstawiali również stare rasy.
Króliki są postrzegane przede wszystkim jako zwierzęta rolnicze, ponieważ są wykorzystywane do konsumpcji i dostarczają "doskonałego mięsa w jakości ekologicznej".
Swoje okazy prezentowało około 3000 hodowców. Natomiast szacunkowa ilość zwiedzających to ponad 9000 osób.
Organizacja wyjazdu studyjnego przyczyni się w przyszłości do zainicjowania i rozpropagowania hodowli królików przez osoby uczestniczące w wydarzeniu. Będzie to alternatywa w produkcji zwierzęcej w kontekście występowania chorób wśród innych gatunków (np. ASF).
Operacja pozwoliła na zapoznanie się z przykładami wprowadzanych innowacji optymalizujących chów, z najlepszymi przykładami w hodowli królików w celu maksymalizacji zysku przy jednoczesnym zatrzymaniu kosztów na takim samym poziomie.
Ponadto, zaznajomienie się z nowoczesnymi rasami pozwoli na wykorzystanie materiału hodowlanego najbardziej przydatnego do wprowadzania innowacyjnych prokonsumenckich rozwiązań.
Realizacja operacji również miała za zadanie poznać najciekawsze innowacyjne rozwiązania dla poprawy konkurencyjności podkarpackiego rolnictwa w kontekście zwiększenia udziału hodowli królików i mięsa króliczego jako potencjalnej specjalizacji naszego województwa.
Organizacja wydarzenia przede wszystkim jest odpowiedzią na zminimalizowanie następujących problemów tj.:
- dostrzegana zmiana zachowań społecznych, które w coraz większym stopniu związane są ze zdrowym trybem życia, dostępem do wysokiej jakości mięsa pochodzącego od znanych, najlepiej lokalnych producentów,
- niski poziom spożycia mięsa króliczego w kraju, a w szczególności na Podkarpaciu wynika z braku tradycji jego spożywania oraz z braku dobrej organizacji rynku,
- brak możliwości sprzedaży produktów króliczych spowodował, że polscy rolnicy nieufnie podchodzą do chowu tych zwierząt,
- wzrost popytu na mięso królicze w Europie i zwiększające się zainteresowanie producentami dysponującymi surowcem o najwyższym standardzie jakościowym stanowi szansę dla naszych hodowców,
- duże wymagania jakościowe konsumentów oraz wysokie walory odżywcze mięsa króliczego generuje bardzo dobre warunki do wzrostu potencjału hodowli królików w przyszłości,
- brak w tradycji kuchni polskiej spożywania potraw z królika.
W związku z powyższym, realizacja operacji da możliwość do zwiększania rentowności gospodarstw i konkurencyjności podkarpackich rolników oraz promowania innowacyjnych technologii w hodowli inwentarza drobnego w gospodarstwach.
Ze względu na to, że chów królików jest ważnym i przyszłościowym (szczególnie w dobie zagrożenia regionu przez wirus Afrykańskiego Pomoru Świń) kierunkiem produkcji zwierzęcej, zainicjowanie takiej alternatywnej hodowli będzie doskonałym rozwiązaniem w warunkach Podkarpacia. Dodatkowo króliki, jako zwierzęta produkcyjne, charakteryzują się wysokimi wskaźnikami cech użytkowych, decydujących właśnie o ich przydatności gospodarczej. Należy tutaj wymienić: dużą płodność i plenność – szczególnie w warunkach chowu ekologicznego. Uczestnicy projektu staną się „motorem” do wdrażania nowej inicjatywy.
Przeobrażenia warunków społeczno-ekonomicznych powodują konieczność nowego podejścia, a przede wszystkim: doskonalenia wiedzy i umiejętności ludzi, zwiększania wydajności i konkurencyjności produktów rolnych, marketingu i organizacji biznesu, usług dla nowych grup klientów, informacji w zakresie produkcji zdrowej żywności, prowadzenia przetwórstwa rolno-spożywczego, umożliwiania tworzenia nowych miejsc pracy na wsi, rozwijania przedsiębiorczości wśród ludności wiejskiej.
Ponadto, realizacja operacji przyczyni się w przyszłości do upowszechniania wiedzy w zakresie dotyczącym zachowania różnorodności genetycznej zwierząt.
Zachowanie różności biologicznej ma ogromne znaczenie dla działalności człowieka. Produkcja żywności, a w tym otrzymanie bardzo dobrej jakości mięsa króliczego oraz skór nie jest możliwa bez zachowania różnorodności genetycznej. W aktualnym czasie jest to bardzo ważny elementem ze względu na:
- otrzymanie ras odpornych na czynniki chorobotwórcze,
- otrzymanie wysoko wydajnych ras wypierających mniej produktywne rasy miejscowe,
- otrzymanie ras przeznaczonych do chowu towarowego przeznaczonego na eksport w istniejących i zmieniających się warunkach siedliskowych,
- zwiększenie szans przetrwania gatunku.
Małgorzata Wilk
PODR Boguchwała