Konferencję otworzył Dyrektor Podkarpackiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Boguchwale - Robert Pieszczoch. Dyrektor powitał wszystkich uczestników wydarzenia, podkreślając słuszność organizacji szkoleń i konferencji pszczelarskich, w związku ze zmieniającą się gospodarką pasieczną.
Pierwszy wykład wygłosili dr inż. Marcin Malec wraz z dr. inż. Marcinem Morawskim - twórcy AquaBeeTech. Zaprezentowali swój autorski osuszacz do miodu na bazie stołu do odsklepiania. Podkreślili problem, z którym borykają się pszczelarze zwłaszcza jesienią, gdy zmuszeni są odebrać nie do końca dojrzały miód, by rozpocząć zakarmianie pszczół na zimę i ich leczenie. W pełni dojrzały i wartościowy produkt powinien w swym składzie zawierać 17-18% wody. Przekroczenie tych granic może powodować jego fermentacje i olbrzymie straty surowca. Osuszacz miodu, który zaprezentowali w trakcie konferencji, jest w stanie zejść do zawartości 16,7-16,9% wody w miodzie, co daje gwarancje braku zjawiska fermentacji u klienta. Urządzenie może być również wykorzystywane do osuszania pyłku i pierzgi, kremowania i dekrystalizowania miodu, jako stół do odsklepiania oraz odstojnik. Osuszacz został zgłoszony do ochrony patentowej w Urzędzie Patentowym Rzeczpospolitej Polskiej.
Na gromkie brawa mógł liczyć prof. dr hab. Mariusz Gagoś z Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej, który przeprowadził wykład na temat powszechnej chemizacji rolnictwa, skutków stosowania neonikotynoidów na pszczeli organizm. Kolejnym wykładem pana profesora była tematyka wosku pszczelego oraz jego wpływu na prawidłowy rozwój rodzin pszczelich. Dzięki swoim obszernym badaniom oraz doświadczeniu jako pszczelarz-praktyk, zwrócił uwagę, że słaba jakość węzy jest jedną z kilku przyczyn masowych spadków rodzin pszczelich. Wraz z dr. hab. Markiem Pietrowem, przedstawili olbrzymi problem związany z niską jakością oferowanego wosku i węzy na polskim rynku pszczelarskim. Problem fałszowanego wosku jest ważny dlatego, że wosk zaraz po miodzie, jest jednym z ważniejszych produktów wykorzystywanych nie tylko w pszczelarstwie, ale również w przemyśle farmaceutycznym, zbrojeniowym, farbiarskim czy kosmetycznym.
Analizy wosku są bardzo kosztowne, więc pracownicy uczelni UMCS: prof. hab. Mariusz Gagoś, dr Marek Pietrow i dr Jan Wawryszczuk, stworzyli WAXO - przenośne urządzenie elektromagnetyczne, dokonujące analizy wosku. Uczestnicy konferencji mogli liczyć na zaprezentowanie jego możliwości, które bez wątpienia mogą przewrócić świat pszczelarski do góry nogami.
Natalia Jakubus
PODR Boguchwała