AGROLIGA 2022
Tytuł Mistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Rolnicy”
Katarzyna i Mirosław Krupa Gospodarstwo „Bieszczadzki Ogród”
Katarzyna i Mirosław Krupowie od ponad 12 lat aktywnie zajmują się promocją regionu Bieszczad. Włączają się w inicjatywy i działania związane m. in. z turystyką, kulturą
i dziedzictwem kulturowym, a także sportem, nauką, ekologią i ochroną zdrowia. Z wielką pasją i zaangażowaniem prowadzą w Ustrzykach Dolnych „Gościniec Pod Małym Królem” oraz „Bieszczadzki Ogród” w Moczarach
Ciekawą inicjatywą było stworzenie ogrodu z możliwością zakupów z gwarancją świeżości. Tak powstała plantacja borówki amerykańskiej, która zajmuje około 3 ha powierzchni. Znajdują się tu również krzewy derenia jadalnego, śliwy i czarnego bzu. Następnym etapem było powstanie dużego ogrodu warzywnego, gdzie z myślą o najmłodszym pokoleniu, skupiali się na tym, aby pokazać etapy i naturalne sposoby produkcji warzyw i owoców. W 2018 r. otworzyła się przed nimi możliwość zbudowania Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego. Postawili sobie za zadanie stworzenia obiektu, który spełniałby najwyższe standardy związane z produkcją spożywczą, a jednocześnie pozwolił zachować tradycyjne metody jej przetwarzania. Wyposażyli w najnowszą linię technologiczną przetwórstwa owocowo-warzywnego, sprzęt niezbędny do konfekcjonowania miodu, a także suszarnię. Dodatkowo
w budynku Inkubatora powstała sala edukacyjna ze sprzętem multimedialnym, w której istnieje możliwość przeprowadzania warsztatów, konferencji i wykładów. Dzięki wspomnianym działaniom w 2020 roku, udało się stworzyć własną markę produktów pod nazwą Bieszczadzki Ogród, a zaplecze w postaci plantacji i ogrodu pozwala
w 100% dostarczyć materiał, który wykorzystywany jest w przetwórstwie do naszych produktów.
Od 2021 roku w ramach Inkubatora działa kawiarenka, w której można napić się kawy
i herbaty, zjeść pyszne ciasta, które każdego dnia pieczone są w naszej kuchni,
a także spróbować pysznych deserów i lodów przygotowywanych ze swoich naturalnych produktów.
Tytuł Wicemistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Rolnicy”
Gospodarstwo Konrada Olechowskiego
- jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się gospodarstw w powiecie leżajskim. Od ponad 15-tu lat Konrad Olechowski wraz z synem prowadzi gospodarstwo nastawione głównie na produkcję roślinną. Na obszarze blisko 500 ha (w tym 259,52 ha własnych użytków rolnych) produkuje uzyskując wysokie plony soje zwyczajną, groch zwyczajny łuskowy, rzepak ozimy, pszenicę ozimą, marchew jadalną oraz ziemniaki.
Gospodarstw Olechowskich jest sukcesywnie powiększane i unowocześniane poprzez inwestycje w park maszynowy, wyróżnia się osiąganymi efektami ekonomicznymi
i zastosowaniem nowoczesnych technologii. Gospodarstwo dwukrotnie (w 2010
i w 2015 roku) brało udział w ogólnopolskim konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne.
Tytuł Mistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Firmy”
Przedsiębiorstwo UNIW MŁYN Kopytowa (przedsiębiorstwo rodzinne, właściciel: Wojciech Kurcoń)
Młyn Kopytowa to uznana na rynku konsumenckim firma pochodząca
z miejscowości Kopytowa niedaleko Krosna będącego siedzibą sklepu "Delikatesy
z Natury". Młyn Kopytowa od ponad pół wieku wytwarza tradycyjnymi metodami naturalne
i tradycyjne mąki, kasze i otręby, spośród których liczne produkty otrzymały certyfikat BIO. Firma pozyskuje ziarno z bieszczadzkich gospodarstw rolnych również z takim certyfikatem. Firma posiada także certyfikat „Made in Karpaty”.
Tytuł Wicemistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Firmy”
Agencja Eventowa Jaś Wędrowniczek Justyna Szepieniec
z Rymanowa
Hotel i Restauracja Jaś Wędrowniczek został założony 17 lat temu przez rodzinę Szepieńców z Rymanowa. To wyjątkowe, klimatyczne miejsce – znakomita kuchnia, doskonałe dania regionalne, szeroki wybór staropolskich potraw oraz kulinarne perły światowej kuchni.
Jasiowa Piwniczka to pieczołowicie tworzone wyroby pochodzące z małych manufaktur
z regionu Bieszczad i Beskidu Niskiego, okolicznych pasiek, sadów i ogrodów. Za pośrednictwem sklepu internetowego trafiają one na stoły mieszkańców całego kraju, którzy dzięki temu mogą posmakować wyśmienitych, regionalnych specjałów.
Jaś Wędrowniczek wraz z Jasiową Piwniczką, aktywnie uczestniczy w życiu społecznym gminy Rymanów i nie tylko, poprzez uczestnictwo w imprezach kulturalnych, sportowych
i artystycznych. Na miejscu organizowane są również koncerty, warsztaty, spotkania
z podróżnikami oraz ludźmi kultury.
Na stronie internetowej propaguje zdrowe odżywianie, produkty mają wyjątkowo proste składy, nie zawierają sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.
Właścicielka Justyna Szepieniec popularyzuje zdrowy styl życia: uczestniczy w biegach oraz wydarzeniach sportowych organizowanych przez gminę, chodzi po górach (zdobywa szczyty w Tatrach oraz Himalajach), o czym można poczytać w jej mediach społecznościowych.
AGROLIGA 2022
Tytuł Mistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Rolnicy”
Katarzyna i Mirosław Krupa Gospodarstwo „Bieszczadzki Ogród”
Katarzyna i Mirosław Krupowie od ponad 12 lat aktywnie zajmują się promocją regionu Bieszczad. Włączają się w inicjatywy i działania związane m. in. z turystyką, kulturą
i dziedzictwem kulturowym, a także sportem, nauką, ekologią i ochroną zdrowia. Z wielką pasją i zaangażowaniem prowadzą w Ustrzykach Dolnych „Gościniec Pod Małym Królem” oraz „Bieszczadzki Ogród” w Moczarach
Ciekawą inicjatywą było stworzenie ogrodu z możliwością zakupów z gwarancją świeżości. Tak powstała plantacja borówki amerykańskiej, która zajmuje około 3 ha powierzchni. Znajdują się tu również krzewy derenia jadalnego, śliwy i czarnego bzu. Następnym etapem było powstanie dużego ogrodu warzywnego, gdzie z myślą o najmłodszym pokoleniu, skupiali się na tym, aby pokazać etapy i naturalne sposoby produkcji warzyw i owoców. W 2018 r. otworzyła się przed nimi możliwość zbudowania Inkubatora Przetwórstwa Lokalnego. Postawili sobie za zadanie stworzenia obiektu, który spełniałby najwyższe standardy związane z produkcją spożywczą, a jednocześnie pozwolił zachować tradycyjne metody jej przetwarzania. Wyposażyli w najnowszą linię technologiczną przetwórstwa owocowo-warzywnego, sprzęt niezbędny do konfekcjonowania miodu, a także suszarnię. Dodatkowo
w budynku Inkubatora powstała sala edukacyjna ze sprzętem multimedialnym, w której istnieje możliwość przeprowadzania warsztatów, konferencji i wykładów. Dzięki wspomnianym działaniom w 2020 roku, udało się stworzyć własną markę produktów pod nazwą Bieszczadzki Ogród, a zaplecze w postaci plantacji i ogrodu pozwala
w 100% dostarczyć materiał, który wykorzystywany jest w przetwórstwie do naszych produktów.
Od 2021 roku w ramach Inkubatora działa kawiarenka, w której można napić się kawy
i herbaty, zjeść pyszne ciasta, które każdego dnia pieczone są w naszej kuchni,
a także spróbować pysznych deserów i lodów przygotowywanych ze swoich naturalnych produktów.
Tytuł Wicemistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Rolnicy”
Gospodarstwo Konrada Olechowskiego
- jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się gospodarstw w powiecie leżajskim. Od ponad 15-tu lat Konrad Olechowski wraz z synem prowadzi gospodarstwo nastawione głównie na produkcję roślinną. Na obszarze blisko 500 ha (w tym 259,52 ha własnych użytków rolnych) produkuje uzyskując wysokie plony soje zwyczajną, groch zwyczajny łuskowy, rzepak ozimy, pszenicę ozimą, marchew jadalną oraz ziemniaki.
Gospodarstw Olechowskich jest sukcesywnie powiększane i unowocześniane poprzez inwestycje w park maszynowy, wyróżnia się osiąganymi efektami ekonomicznymi
i zastosowaniem nowoczesnych technologii. Gospodarstwo dwukrotnie (w 2010
i w 2015 roku) brało udział w ogólnopolskim konkursie „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne.
Tytuł Mistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Firmy”
Przedsiębiorstwo UNIW MŁYN Kopytowa (przedsiębiorstwo rodzinne, właściciel: Wojciech Kurcoń)
Młyn Kopytowa to uznana na rynku konsumenckim firma pochodząca
z miejscowości Kopytowa niedaleko Krosna będącego siedzibą sklepu "Delikatesy
z Natury". Młyn Kopytowa od ponad pół wieku wytwarza tradycyjnymi metodami naturalne
i tradycyjne mąki, kasze i otręby, spośród których liczne produkty otrzymały certyfikat BIO. Firma pozyskuje ziarno z bieszczadzkich gospodarstw rolnych również z takim certyfikatem. Firma posiada także certyfikat „Made in Karpaty”.
Tytuł Wicemistrza Wojewódzkiego
w konkursie AgroLiga 2022 w kategorii „Firmy”
Agencja Eventowa Jaś Wędrowniczek Justyna Szepieniec
z Rymanowa
Hotel i Restauracja Jaś Wędrowniczek został założony 17 lat temu przez rodzinę Szepieńców z Rymanowa. To wyjątkowe, klimatyczne miejsce – znakomita kuchnia, doskonałe dania regionalne, szeroki wybór staropolskich potraw oraz kulinarne perły światowej kuchni.
Jasiowa Piwniczka to pieczołowicie tworzone wyroby pochodzące z małych manufaktur
z regionu Bieszczad i Beskidu Niskiego, okolicznych pasiek, sadów i ogrodów. Za pośrednictwem sklepu internetowego trafiają one na stoły mieszkańców całego kraju, którzy dzięki temu mogą posmakować wyśmienitych, regionalnych specjałów.
Jaś Wędrowniczek wraz z Jasiową Piwniczką, aktywnie uczestniczy w życiu społecznym gminy Rymanów i nie tylko, poprzez uczestnictwo w imprezach kulturalnych, sportowych
i artystycznych. Na miejscu organizowane są również koncerty, warsztaty, spotkania
z podróżnikami oraz ludźmi kultury.
Na stronie internetowej propaguje zdrowe odżywianie, produkty mają wyjątkowo proste składy, nie zawierają sztucznych dodatków, konserwantów i barwników.
Właścicielka Justyna Szepieniec popularyzuje zdrowy styl życia: uczestniczy w biegach oraz wydarzeniach sportowych organizowanych przez gminę, chodzi po górach (zdobywa szczyty w Tatrach oraz Himalajach), o czym można poczytać w jej mediach społecznościowych.
Dariusz Kamiński
PODR Boguchwała